Nyt

Foto: Twitter.

Højreekstremismen i Italien er et vedvarende fænomen, et til dels godt organiseret om end et lille et – og i disse dage fisker den i rørte vande. 

Natten til tirsdag gjorde nogle demonstrerende unge sig bemærket ved Ponte Milvio, en bro over Tiberen som befinder sig i et rekreativt område lidt nord for centrum af Rom, idet de i nogle minutter viste et banner frem, med påskriften «Onore a Luca Traini», eller «Ære være Luca Traini».

Den kortvarige hyldest til den mand som skød og sårede seks afrikanere i Macerata, blev hurtigt spredt på nettet via sider forbundet med det ekstreme højre, skriver Corriere della Sera

Dette banner er fuldstændig uacceptabelt, kommenterer Romas borgmester Virginia Raggi (M5S), volden kan ikke retfærdiggøres.

Hendes eksakte karakteristik af optrinnet var «deplorevole», måske et lidt uheldigt ord, som ekstremister kan bruge til at sidestille sig med almindelige mennesker, som stemte på Donald Trump – en vælgermasse Hillary Clinton som bekendt omtalte som «deplorable». (afskyelige)

Sympatierklæringer fra organiserede ekstremister kommer ikke som nogen overraskelse. Det store spørgsmål er naturligvis om de har nogen særlig appel i de brede lag af befolkningen.

Det højreekstreme parti Forza Nuova har som ventet omfavnet Traini, men selv de mere velpolerede nyfascister i CasaPound tager afstand fra skydningen. Det er der også al grund til at tro at et overvældende flertal af almindelige mennesker gør.

ANNONSE

Det betyder ikke, at der ikke findes en langsigtet risiko for en voldelig reaktion fra mere end enkeltindivider, og for CasaPounds vedkommende kan man mistænke en taktisk indstilling til Traini, men denne sag har næppe potentiale til at udløse noget sådant.

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

ANNONSE