Nyt

Foto: europa.eu, Quartier européen nord.

I stedet for at anse asylsystemet som et foretagende, hvor man indkasserer sin ret som borger i De Forenede Universelle Stater, har Ungarn faktisk forsøgt at behandle asylansøgninger, som det de er: en ansøgning. Det behager ikke EU, som ved kendelse har besluttet, at det herefter vil være ulovligt at undersøge asylsøgendes påstande om, at de er homofile og derfor forfulgte.

Kendelsen kom torsdag den 25. januar. Anledningen er en nigeriansk mand, som i 2015 søgte asyl i Ungarn.

Han forklarede, at han var homofil, og at han søgte asyl i Ungarn, fordi praktisering af homofili ikke er lovlig i Nigeria. For at afgøre om han virkelig havde grundlag for at søge asyl, forlangte de ungarske myndigheder en psykologisk undersøgelse av manden..

Undersøgelsen kunne ikke bekræfte at manden var homofil, og han fik afslået sin ansøgning.

– At gennemføre den slags undersøgelser indebærer et uforholdsmæssigt stort indgreb i asylansøgerens privatliv,

hedder det i EU-Domstolens kendelse.

Det er ikke første gang at EU-Domstolen har sat grænser for, hvilke undersøgelser EU-lande kan iværksætte, for at klarlægge asylansøgeres seksuelle orientering. Det er blandt andet ikke tilladt at stille spørsmål om seksuelle handlinger, og heller ikke at udbede sig bevis i form af billeder.

ANNONSE

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE