Kunstbilde

August Malmström (1829-1901)
Olje på lerret, 69 x 100 cm, privateie.

Grindslanten er trolig ett av Sveriges mest populære (og oftest reproduserte) malerier. Faktisk er det slik at – ettersom bildet visstnok alltid har vært i privateie – det for de fleste bare har vært kjent gjennom reproduksjoner. Men i november 2016 ble bildet vist ved utstillingen Salongsmåleri?! på prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Utlånet var formidlet av auksjonsfirmaet Bukowskis, som ikke ville identifisere eieren.

Man kan kanskje betrakte motivet som en variant av temaet Kampen for tilværelsen. For ikke så alt for lenge siden var grinder nødvendige for å stenge beitende dyr ute fra dyrket mark, og til heft og plunder for reisende langs datidens veinett. Så barn oppholdt seg gjerne ved grindene på trafikerte veier, i håp om å få en liten slant for å åpne og lukke grinden for kjøretøyer. I Grindslanten ser vi en herskapelig ekvipasje som har passert grinden og kastet en småpenge til grindvokterne – som i stedet for å stenge grinden slåss om grindslanten.

Kvaliteten på reproduksjonen, som i følge Wikimedia Commons er gjort etter en bokillustrasjon, kan knapt sies å være den beste. Man skulle anta at den gjengivelse som er vist på SVTs nettside har en bedre fargegjengivelse, men der er bildet noe beskåret. Vi gjengir for sikkerhets skyld begge versjoner, SVTs øverst.

ANNONSE
ANNONSE