Kunstbilde

Axel Ender (1853-1920)
Olje på lerret, 114 x 167 cm, privateie

Sledekjøring på vinterføre var et motiv Axel Ender stadig vendte tilbake til – men hans best kjente verk er nok statuen av Tordenskiold ved Rådhuset i Oslo, som han arbeidet med fra 1891 til 1901. Dette oppdraget ble gitt til Ender, selv om den forutgående konkurransen ble vunnet av Anders Svor (1864-1929).

Axel Ender var også mester for en altertavle, malt i fem eksemplarer, der motivet var engelen og kvinnene ved den tomme graven, etter evangelisten Marcus‘ beretning. Man finner den både i Kampen kirke i Oslo (første versjon), og i Molde domkirke, foruten i kirker i både Danmark og Amerika. Det ble også laget en litografisk reproduksjon av altertavlen, som ble spredd i et stort opplag. Man kan nok fortsatt finne den i antikvitets- og brukthandler.

Dagens bilde gikk under hammeren hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo den 27. november 2007. Tilslaget falt ved NOK 680 000, betydelig høyere enn prisantydningen, som var NOK 3 – 400 000.

ANNONSE

Og der har vi et utmerket påskudd for å ta en slede-tur med Sergej Prokofjev og løytnant Kizje.

Anatole Fistoulari er kusk for The Philharmonia Orchestra.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Nord Stream-mysteriet vokser

Charles III, troens forsvarer?

Læs også