Nyt

Skitse af planlagt moské ved Hanaholmen-kraftverket i Helsinki. Foto: Twitter.

 

Planerne om at bygge et stort moskékompleks i nærheden af et kraftværk i Helsinki, som blandt andre The Independent skrev om sidste forår, ser ikke ud til at blive godkendt af lokalmyndighederne i Finlands hovedstad, oplyser den statslige finske medievirksomhed, YLE.

Selv grønne politikere er imod:

Planerna om en stormoské ser ikke ud til at vinde gehør blandt politikerne i Helsingfors bystyre. På mandag træffes der beslutning om en tomtereservation.

– Jag ser att det är viktigt att det finns moskéer för de muslimer som bor i Helsingfors men det här projektet för stormoské var problematiskt. Problemen gäller finansieringen, och det är också oklart om de som står bakom mosképrojeket kan handskas med ett så stort projekt, säger Otso Kivekäs från De gröna.

Problemet med finansieringen af moskeen, som var planlagt at være dobbelt så stor som den kendte, lutherske katedral i Helsinki er, at en del af pengene skulle komme fra Bahrain.

Marcus Rantala, som repræsenterer SFP, er klar i sin tale:

– När finansieringen kommer från Bahrain, Saudiarabien är frågan om de kommer att ha ett inflytande på moskéns verksamhet. Frågan är om det skulle vara en moské öppen för alla.

Det er ikke vanskeligt at se, at moskékomplekset ville blive en realitet af den islamistiske støbning, hvor man tager sigte på at indlemme hele livet i moskésfæren:

Förutom en moské var det tänkt att centret på Hanaholmen i Sörnäs skulle innehålla affärsutrymmen, ett utbildningscenter, idrottscenter och sociala utrymmen.

Finske politikere tænker til og med på sikkerheden. Til YLE siger Wille Rydman fra Samlingspartiet følgende:

– Jag har ingenting principiellt emot ett sådant projekt. Men vi måste alltid vara väldigt noggranna när det gäller trovärdig finansiering och säkerhetsfrågor som också är väldigt aktuella när det gäller olika slags tolkningar av islamiska religionen, säger Rydman.

Som i de fleste andre store byer i Europa findes der allerede moskélokaler i Helsink, som er tilgængelige for muslimer, men islams triumfalistiske natur fordrer naturligvis centralt placerede pragtbyggerier, som kan sætte andre i skyggen. Allah antages nu engang at være større.

ANNONSE

Men i Finland, hvor man værner om den dyrekøbte frihed, som overlevede i Sovjetunionens skygge, har man en veludviklet forståelse for national sikkerhed, selvstændighed og kultur. Deres nordiske naboer burde ha taget notater.

Køb Lars Hedegaards bog her!

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige