Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Rødkritt på papir, 23,5 x 36,4 cm, Kupferstichkabinett Berlin

Enkelt sagt inneholder rødkritt noe jernoksyd, og derav den rødlige fargen.

Historien om Susanna, hebraisk שׁוֹשַׁנָּה (Schoschanah) finner vi i de tre gresk-språklige tilleggs-kapitlene i profeten Daniels bok, som ikke er tatt med i den hebraiske Tanakh, men som regnes som deutero-kanoniske i de katolske og ortodokse kirker, og som apokryfe i de protestantiske.

Kort fortalt blir Susanna belurt av to skinnhellige eldste i det hun bader, og truet med at hun vil bli anmeldt for umoral dersom hun ikke gjør dem til vilje. Hvilket hun nekter, og dermed blir hun trukket for retten. Men den unge profeten Daniel stiller de eldste noen spørsmål, og dermed blir det klart at anklagene er falske, og Susanna blir blankt frikjent.

Danlels 13. kapitel etter King James kan leses her.

Beretningen om Susanna inspirerte Carl Michael Bellman til Fredmans sång N:o 41, Joachim uti Babylon (Joachim var Susannas ektemann).

ANNONSE