Kunstbilde

Foto: Bente Haarstad

Denne trekonstruksjonen, som minner om både et vikingskip og et skjelett av en hval (eller for den saks skyld en dinosaur) finner vi like i nærheten av Vardø, Norges østligste by, ikke så langt fra grensen mot Russland.

Den er bygget i 2016 av en gruppe kunstnere fra Arkhangelsk, som kaller seg Tajbola, og strukturen er på russisk gitt titelen Драккар-Левиафан – translitert Drakkar-Leviafan.. Drakkar er å forstå som vikingskip.

Leviafan er den russiske variant av Leviathan, på hebraisk omtrent Līvəyāṯān, et ikke nærmere bestemt sjø-uhyre som er nevnt i både Jobs bok, i Salmene, og av profetene Amos og Esaias. Noen mener at det opprinnelig har vært tenkt på krokodiller, men i tidenes løp har det i alminnelighet blitt assosiert med store havdyr, som hvaler.

ANNONSE

På denne interaktive nettsiden kan man studere monstret fra alle vinkler. Det er ikke nødvendig med kunnskaper i russisk.

ANNONSE