Kunstbilde

Detalj av minnesmerket over norske ofre for Utryddelsen, Østre gravlund, Oslo.
Foto: Kaspar Hauser

Man regner med at i alt 773 norske jøder ble deportert til dødsleirer i 1942 og 43. Bare 38 overlevde. Den største transporten fant sted for 75 år siden, da i alt 529 jøder ble fraktet ut fra Oslo med skipet Donau. Ved ankomsten til Auschwitz den 1. desember samme år, ble eldre menn, kvinner og barn drept med det samme. De yngre menn som slapp igjennom utvelgelsen, bukket for det meste raskt under for sult, sykdom og mishandling. Bare 38 overlevde. En fortegnelse over de norske jødiske ofre finnes her.

I desember 1942 kommenterte tegneren Ragnvald Blix (1882-1958), som signerte som Stig Höök, deportasjonen på dette vis i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning:

ANNONSE

Ét svar til ““Aske, vind og jord””

  1. Therion siger:

    Den som vil, kan bli med i Kaddisch

    https://www.youtube.com/watch?v=VE5Pmb97fJo

Mest læst

De blev til monstre

Servicemeddelelse

Manifest i en mørk tid