Kunstbilde

Édouard Manet (1832-1883)
Olje på lerret, 76,2 × 118,1 cm, The National Gallery, London

Fransk titel: La Musique aux Tuileries

Lengst til venstre har Manet gjengitt seg selv, ved siden av ham står maleren Albert de Balleroy. Til høyre for dem sitter billedhugger og kritiker Zacharie Astruc. Manets bror Eugène står noe til høyre for midten i lyse bukser, til høyre for ham sitter komponisten Jacques Offenbach med bart og briller, til høyre for ham står dikter og kritiker Théophile Gautier, med helskjegg , figuren sett bakfra, med grå hatt til venstre for ham skal visstnok være dikteren Charles Baudelaire.

Det er alminnelig antatt at dette bildet var en del av inspirasjonen til Adolf von Menzels maleri fra semme sted fem år senere. Sentralt i von Menzels bilde, nylig vist her, ser vi en figur som kan forstås som et sitat av Manets fremstilling av sin bror Eugéne.

En slags musikalsk parallell til Manets bilde finner vi i annen sats, Fêtes, (Festligheter) av Claude Debussys Nocturnes (1899). Komponisten skal ha skildret et yrende folkeliv (riktig nok i Boulogne-skogen, men det er i det minste i Paris), der det etter en stund dukker opp et militærorkester, og marsjen som spilles etterhvert forenes med det innledende temaet.

ANNONSE

Orchestra Filarmonica della Scala spiller, under Claudio Abbados ledelse.

ANNONSE