Nyt

Tusindvis af palæstinensere på Vestbredden og Gazastriben markerede torsdag 100-års-agen for Balfour-erklæringen med demonstrationer.

Erklæringen fremgår af et brev, som Storbritanniens daværende udenrigsminister Arthur Balfour sendte til den jødiske leder Walter Rothschild, dateret 2. november 1917.

Balfour lovede det jødiske folk «et nationalhjem» i det britiske mandatområde Palæstina.

Mens Israels statsminister Benjamin Netanyahu torsdag drog til London for at fejre 100-årsdagen sammen med statsminister Theresa May og den britiske regering, strømmede tusindvis af palæstinensere ud i gaderne i byer på Vestbredden og Gazastriben for at protestere.

Mange demonstranter bar sorte flag og plakater med teksten «100 år med undertrykkelse». Et banner beskrev Balfour-erklæringen med teksten «Et løfte fra dem, som ikke ejer, til dem som ikke har ret til».

«Vi vil aldrig glemme, aldrig tilgive» hed det på en plakat, mens en anden krævede briternes uforbeholdne undskyldning for «den historiske uret» palæstinenserne blev påført.

Palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, påpeger i et indlæg i avisen The Guardian, hvilke dramatiske følger Balfour-erklæringen fik for det palæstinensiske folk.

– Han lovede et land, som han ikke havde nogen ret til at give væk, og han overså rettighederne for dem, som boede der, skriver Abbas, som understreger, at der derfor ikke er nogen grund til at fejre Balfour-erklæringen.

Labour-leder Jeremy Corbyn har valgt at takke nej til torsdagens fejring i London, som Netanyahu derimod glædede sig meget over.

– Jeg sætter stor pris på denne gestus fra Storbritanniens statsminister og regering. Palæstinenserne siger, at Balfour-erklæringen var en tragedie, men det var ingen tragedie. Det tragiske er, at de efter 100 år fortsat nægter at anerkende den det, sagde Netanyahu torsdag. (NTB)

ANNONSE