Gæsteskribent

Palæstinensere fejrer igen mordet på en jøde – denne gang den 18-årige Dvir Sorek, en ubevæbnet soldat, der ikke var i tjeneste, som blev dødeligt dolket, og hvis legeme blev fundet den 8. august på en stenet grund i bosættelsesblokken Gush Etzion nær Betlehem.

Ikke en eneste palæstinenser har fordømt det ubarmhjertige drab på teenageren. Det Palæstinensiske Selvstyre, hvis leder Mahmoud Abbas tidligere har sagt, at han er imod terrorisme, mener tilsyneladende ikke, at der er behov for at fordømme drabet på Sorek.

I stedet fortsatte Selvstyret med at udsende adskillige erklæringer, som fordømte Israel for at “overtræde international lov” ved at opføre nye boligblokke til jødiske familier på Vestbredden. Disse udtalelser, som blev udsendt få timer efter terrorangrebet i Gush Etzion, indeholdt ingen reference til mordet på den jødiske teenager.

ANNONSE

Set med Selvstyreledelsens øjne er åbningen af et nyt boligområde i en bosættelse en “stor forbrydelse,” som skal bringes for Den Internationale Forbryderdomstol (ICC).

Her er, hvad Mahmoud Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudaineh, havde at sige om opførelsen af boligblokkene i bosættelsen Bet El nord for byen Ramallah på Vestbredden:

“Denne handling bliver fordømt og forkastet og er en krænkelse af internationale resolutioner, herunder FN’s Sikkerhedsråds Resolution 2334, som siger, at bosættelsesaktivitet udgør en åbenlys overtrædelse af international lov. Disse bestandige provokationer og fjendtlige handlinger kræver praktiske beslutninger.”

Mens de israelske sikkerhedsstyrker foretog en menneskejagt på den eller de terrorister, som dræbte den jødiske teenager, gav Abbas sit udenrigsministerium ordre til at indbringe en klage over Israel til Den Internationale Forbryderdomstol (ICC) vedrørende dets bosættelsesbyggeripolitik. Abbas gav også sin udsending til FN, Riad Mansour, besked på at konsultere medlemmer af Sikkerhedsrådet for at forberede afholdelsen af et hastemøde med henblik på at fordømme Israels bosættelsesaktivitet.

Abbas’ ordrer blev offentliggjort i Selvstyrets officielle medier samtidig med, at den jødiske teenager blev begravet. Igen valgte Abbas’ medier fuldkommen at ignorere terrorangrebet, som krævede den unge, jødiske mands liv.

Ingen forventede, at Abbas ville kondolere Soreks familie eller sende palæstinensiske embedsfolk af sted for at overvære begravelsen. Men ved at forholde sig tavs til det brutale mord på en ubevæbnet, jødisk teenager og offentliggøre udtalelser, som fordømmer Israel, samme dag som angrebet fandt sted, viser Abbas og Det Palæstinensiske Selvstyre med største tydelighed deres hensynsløse mangel på respekt for menneskeliv.

Mens menneskejagten med henblik på tilfangetagelse af terroristen eller terroristerne foregik, opfordrede Abbas’ regerende Fatah-parti palæstinenserne til at danne “vagtkomiteer” for at “forhindre” formodede gengældelsesangreb fra bosættere. Denne appel fra Fatah er en ren og skær fortsættelse af den palæstinensiske ophidsen imod jøder, som bor på Vestbredden.

Behøver jeg at tilføje, at de jødiske bosættere, hvoraf de fleste er lovlydige borgere, ikke udførte nogen gengældelsesangreb imod palæstinensere efter fundet af Soreks lig. Jøder, der bor i bosættelsesblokken Gush Etzion, har faktisk altid haft et godt forhold til deres palæstinensiske naboer, hvoraf mange er ansat i bosættelser og jødisk ejede firmaer i området.

Det Palæstinensiske Selvstyres tavshed om mordet på den jødiske teenager sender et klart budskab til den palæstinensiske offentlighed: Det er helt i orden at slå en jøde ihjel.

Abbas’ tavshed opmuntrede faktisk mange palæstinensere til at udtrykke glæde over terrorangrebet.

Så snart nyheden om det fatale knivdrab bredte sig, syntes de palæstinensiske terrorgrupper indbyrdes at kappes om at kalde til hyldest af gerningsmændene. Islamisk Jihad, Hamas og flere PLO-fraktioner, herunder Folkefronten til Palæstinas Befrielse og Demokratisk Front til Palæstinas Befrielse, var hurtige til at udsende erklæringer, som hilste den “heroiske operation velkommen.” Grupperne opfordrede også palæstinenserne til at øge deres terrorangreb på israelske soldater og bosættere på Vestbredden.

I et forsøg på at forhindre de israelske sikkerhedsstyrker i at få fat i terroristerne appellerede de palæstinensiske fraktioner og aktivister til palæstinenserne i området, hvor terrorangrebet havde fundet sted, om hurtigt at slette optagelser fra de sikkerhedskameraer, som var installeret i deres hjem og forretninger.

På Vestbreddens Bir Zeit Universitet fejrede de studerende mordet ved at uddele slik og hylde terroristerne.

Imens gik mange palæstinensere på de sociale medier for at fejre drabet på Sorek i de mest ligefremme vendinger.

Nogle palæstinensere sammenlignede offeret med “fårene ved Eid al-Adha,” den muslimske “offerfest.” Festen er til ære for Abraham for hans vilje til at ofre sin søn i lydighed mod Guds påbud. Før Abraham kunne ofre sin søn, sendte Gud ham imidlertid et lam, som han skulle ofre i stedet. På Twitter kaldte palæstinensere Sorek for “fårene ved Eid al-Adha,” fordi han blev “slagtet” ved indgangen til den muslimske fest.

Med en henvisning til den muslimske fest, som begynder søndag, bemærkede en anden palæstinenser: “Palæstinenserne har tilsyneladende vænnet sig til at udføre deres ofringer før Eid al-Adha.”

Nogle palæstinensere udvekslede endda hilsner for festen, da de hørte om drabet på Sorek, ved at sige, at dette var en “glad Eid.”

Andre palæstinensere sagde, at de var glade over at høre, at Soreks bedstefar, Holocaust-overleveren rabbiner Benjamin Harling, også var blevet myrdet af terrorister for 19 år siden. “Velsignet være hænderne på de palæstinensiske modstandskæmpere, som dræbte soldaten, hvis bedstefar blev dræbt i en operation i 2000,” skrev en palæstinenser på Twitter.

Det var svært at finde blot en eneste palæstinenser, som var villig til at udtrykke sin afsky over terrorangrebet. Men det giver mening. Hvorfor skulle nogen palæstinensere ytre sig imod terrorisme, når deres ledere enten er tavse eller fornøjet fejrer mordet på en jødisk teenager?

Sådan er det had imod Israel og jøder, som er blevet plantet i palæstinensernes hjerter og tanker. Når palæstinensere iler med at forbinde den palæstinensiske nedslagtning af en jødisk teenager med en muslimsk fest og tradition for at ofre lam, er det tydeligt, at tiden er inde til, at palæstinenserne kaster et granskende blik på sig selv – og er de desuagtet uvillige hertil, så burde det internationale samfund måske omsider sende dem et spejl.

Bassam Tawil er en muslimsk araber bosiddende i Mellemøsten.

Har palæstinenserne brug for et spejl?
af Bassam Tawil
17. August 2019

Oprindelig engelsk tekst: Palestinians: In Need of a Mirror?
Oversat af Mette Thomsen

ANNONSE

Læs også

Læs også