Nyt

Billedet: Bubis ligner også på Trump på en anden måde: Han har også en ung, smuk kone, Monica.

En uge efter, at hørefløjen vandt valget i  Østrig, vil Andrej Bubis gøre det samme i Tjekkiet. Babis og partiet ANU er del af den samme højrevind, den samme utilfredshed med status quo. Fronten mellem Central-Europa og Vest-Europa bliver mere udtalt. Angela Merkel vil få problemer med at holde EU samlet.

Bubus omtaler Merkel i et lidet respektfuldt ordvalg:

Babis has shown a willingness to pick fights with powerful European leaders, particularly on the issue of refugees.

In the interview, Babis mocked programs under which E.U. members are supposed to share the burden of taking in asylum seekers, disparaged the notion of a “multicultural society” and, referring to the German chancellor, blamed the 2015 refugee crisis on “the stupidity of Madame Merkel.”

Der er et andet træk ved Bubis, som minder om Trump: Han er ikke en professionel politiker. Han er en succesfuld forretningsmand, som går ind i politik, og med forretningsmandens perspektiv: Han vil se resultater og har ingen tålmodighed med endeløs idealisme.

Tjekkiske vælgere står fredag og lørdag i kø for at vælge ny nationalforsamling. «Tjekkiets Trump», den hovedrige populist, Andrej Babis, er favorit.

Babis er ifølge Forbes Tjekkiets næst-rigeste person. Milliardæren og hans seks år gamle ANO-bevægelse ligger i meningsmålingene til at få over 30 procent af stemmerne ved valget af en ny nationalforsamling, som nu er i gang.

Valglokalerne åbnede fredag eftermiddag og lukker lørdag eftermiddag.

De to traditionelt største partier, socialdemokratiske CSSD og højrepartiet ODS, ser ud til at få henholdsvis 13,1 og 9,1 procent af stemmerne, ifølge en måling som CVVM-instituttet ved Det tjekkiske videnskabsakademi har gennemført.

Søgelyset er også rettet mod japanskfødte Tomio Okamura, som leder partiet Frihed og Direktedemokrati (SPD). Han har bånd til franske Front National, ønsker at melde Tjekkiet ud af EU og er gået til valg på kraftig indvandringsfjendtlig retorik. Hans parti ligger til at blive det fjerde største med 7,3 procent af stemmerne, ifølge målinger.

Meget fokus er på Babis og Okamura, da de begge repræsenterer nye strømninger imod det etablerede politiske landskab i Tjekkiet.

– For første gang vil flertallet stemme på partier, som på en eller anden måde protesterer mod, hvordan det liberale demokrati, som vi kender det, fungerer, skriver avisen Hospodarske Noviny i en lederartikel fredag.

– Og for første gang står vi overfor truslen, hvor en åbent xenofobisk, ekstremistisk bevægelse ser ud til at få over 10 procent af stemmerne, skriver avisen, med henvisning til Okamura. (NTB)

30 procent til Bubis og 10 procent til Oksumura? Det er 40 procent af vælgerne, som stemmer på indvandringsspørgsmål. Alligevel er udenlandske medier negative. Hvornår begynder de at stille de rigtige spørgsmål?

ANNONSE
ANNONSE