Nyt

Foto: Zeman på besøg i Kreml, Wikipedia Commons

Det blev den siddende præsident Milosz Zeman, der gik af med sejr i Tjekkiet. Som præsident er Zeman statsoverhoved i Tjekkiet, mens det er premierminister og regeringsleder in spe Andrej Babis, der vil forsøge at danne en mindretalsregering, til trods for at være under efterforskning for korruption.

Det er kun for anden gang at det tjekkiske folk ved direkte valg, stemmer ind deres præsident, og Zeman har altså vundet begge.

Modstander i præsidentvalget Drahos var en langt mere EU-vennelig og liberal akademiker, og fik 48 procent af stemmene, mod Zemans 52 procent.

Det kan nævnes at premierminister Babis var medlem af kommunistpartiet i Tjekkiet frem til 1989, mens han nu er leder af Action of Dissatisfied Citizens, som bliver beskrevet som et venstrepopulistisk, men dog også et kulturkonservativt parti.

Zeman har sagt at han ønsker at give Babis den tid han behøver for at danne regering.

Milliardæren Andrej Babis har forsøgt at danne regering, men tabte for nyligt et tillidsvotum i parlamentet. De folkevalgte har også frataget Babis hans immunitet, for sådan at han nu risikerer retslig forfølgelse for anklager om korruption med EU-midler.

ANNONSE

Hvordan landet vil styres fremover, er derfor ikke helt i det klare.

Venstreorienterede, vestlige medier forsøger at give mening til alt der sker i Tjekkiet ved at henvise til deres angivelige fremmedfiendtlighed. Tjekkiet accepterede 116 asylansøgninger mellem januar og november sidste år. Og alle der ikke ønsker at give sit rungende »Ja« til invasionen, de er naturligvis »højrepopulister«.

Det passer imidlertid dårligt, når Babis er en politisk migrant fra kommunistpartiet over til centrum, mens Zeman var manden der førede landets socialdemokratiske parti til storhed – for siden at gå over til et mindre og mere konservativt parti.

Det gør det hele svært at forstå med vestlige øjne. Tjekkiet har imidlertid allerede været igennem to politiske religioner, og tåler ikke stort mere religion. Landet har en af verdens højeste andel ateister. Men i modsætning til deres naboer i vest, kan de ikke så godt lide mere af det gamle: selvudslettelse:

 “The enemy is the anti-civilization spreading from North Africa to Indonesia. Two billion people live in it and it is financed partly from oil sales and partly from drug sales.”

sagde Zeman i 2011.

End videre:

The former prime minister, who is known for strong statements and insulting speeches, last week compared the manner and strength of Muslim beliefs in the Koran with the followers of Nazism, who he noted believed in racial supremacy and anti-Semitism. He also asserted that Islam is more aggressive and intolerant than other religions.

Den genvalgte præsident Zeman er også en stærk pro-israelsk stemme, og var hurtigt ude med sin støtte til Trumps afgørelse om at anerkende Jerusalem.

Zeman er imidlertid også stærkt pro-russisk, hvilket han dog heller ikke forsøger at skjule, og ønsker at ophæve de nuværende sanktioner mod Putins stat.

 

ANNONSE