Nyt

Billedet: Johan Gustafsson mødte pressen for første gang den 10. august i Stockholm. Foto: TT/Reuters/Scanpix

Svenske Johan Gustafsson, som blev holdt som gidsel af al-Qaida i næsten seks år, tror ikke der blev betalt løsepenge for at få ham frigivet.

Gustafsson mødte torsdag pressen for første gang siden han kom tilbage på svensk jord, den 26. juni.

– Jeg er utrolig glad for at sidde her. Det var ikke altid jeg troede, at jeg skulle komme hjem igen, siger Gustafsson.

Den 42-årige mand var på motorcykeltur gennem Afrika, da han blev bortført i Timbuktu i Mali i oktober 2011. Da havde han kørt helt fra Sverige og var på vej til Sydafrika.

Gustafsson blev bortført sammen med flere andre, og de ble kørt ud i ørkenen. Situationen i fangenskap blev efterhånden så desperat, at den 42-årige ikke så nogen mulighed for at flygte.

– Det jeg gjorde så gjorde som en sidste desperat udvej var, at jeg sagde til dem, at jeg ville konvertere til islam. Det gjorde jeg for at redde livet og købe mig lidt tid, siger Gustafsson.

ANNONSE
– Uventet

I 2013 forsøgte Gustafsson imidlertid at flygte, men efter to dage blev han indhentet af kidnapperne. Han siger, at det var helt uventet, da han nogle år senere fik besked om, at han skulle blive frigivet.

– Jeg troede aldrig det skulle vise sig at blive så enkelt. Pludselig åbnede de en dør og jeg var fri, siger han.

På spørgsmål fra journalister om, hvorfor han pludselig blev sat fri, svarer Gustafsson, at han ikke ved det.

– Jeg tror ikke det er rigtigt, at det blev betalt løsepenge. Jeg håber de slap mig fri, fordi de var trætte af mig, siger han.

Svenske myndigheder har udtalt, at der ikke er betalt løsepenge, og at Gustafsson blev frigivet efter forhandlinger.

Dokumentar

Svensk Radio har frigivet et uddrag fra en kommende dokumentar om da han blev bortført af den yderligtgående islamistgrupe al-Qaida.

– Da jeg åbnede døren, stod en bevæbnet mand med en kalasjnikov rettet lige op i ansigtet på mig. Det første jeg så var løbet foran ansigtet, kun få centimeter fra hovedet. Derefter så jeg på hans kæmpestore øjne bag turbanen, siger Gustafsson i dokumentaren.

Gustafsson var sammen med hollandske Sjaak Rijke og sydafrikanske Stephen McGowan, som også ble bortført fra en café i Timbuktu. En fjerde person, en ældre tysk mand, som spiste frokost med dem, blev skudt og dræbt, da han gjorde modstand.

Rijke ble frigivet i 2015, og McGowan er også sat fri. (NTB-TT)

ANNONSE