Nyt

Efterhånden som Italien fyldes op med migranter, og de andre europæiske lande er uvillige til at tage imod dem, og omhyggeligt bevogter sine grænser, bliver menneskestrømmen et stadigt mere akut problem for Italia.

Løsningen turde være åbenbar – altså at bringe den vanvittige trafik som pågår til ophør. I stedet lufter italienske politikere nu tanken om at bruge et juridisk smuthul i EUs lovgivning til at skubbe migrantene videre til andre europæiske lande.

Bestemmelserne der er tale om, er at finde i EUs rådsdirektiv 2001/55, som forudsætter, at byrden skal fordeles jævnt mellem unionens medlemsstater i tilfælde af massiv tilstrømning af fordrevne personer. Direktivet blev udarbejdet for at håndtere virkningerne af konflikterne på Balkan, men har siden vært hvilende. Ikke desto mindre er det gældende lovgivning, og Italien kan i princippet børste støvet af den.

ANNONSE

På denne måde kunne italienerne give midlertidige EU-rejsedokumenter til migranterne, som dermed frit ville kunne rejse Europa rundt – et scenarie som utvivlsomt vil skabe dyb uro hos de andre EU-staters regeringer. Men hvad skal de gøre, hvis Italien har retten på sin side?

Tanken om at benytte dette smuthul blev først luftet for omtrent to uger siden af Comunità di Sant’Egidio, en selvgod og økumenisk organisation indenfor Den katolske kirke, som altid har taget til orde for endnu større gæstfrihed overfor migranter. Italiens tidligere udenrigsminister Emma Bonino bakkede så forslaget op i et interview med La Stampa den 10. juli.

At dette trick med et Sorteper-spil om migrantene kort tid efter skulle havne på bordene i det italienske regeringsapparatet, havde de færreste nok forudset. Det var derfor overraskende, da viceudenrigsminister Mario Giro i et indlæg i Il Foglio i går pegede på det pågældende direktiv som en reel mulighed. Giro bekræfter det hele i interviews, også overfor The Times, hvor han får støtte af en senator:

Mario Giro, the deputy foreign minister, and Luigi Manconi, a senator with the ruling Democratic Party, told The Times that issuing migrants with temporary visas was under discussion.

Mattia Toaldo, a senior analyst at the European Council on Foreign Relations, said: “If migrants continue to arrive and Italy decides to give them papers to cross borders and leave Italy it would be a nuclear option. Italians have lost any hope of getting help from the EU and may say, ‘If you won’t make it a common challenge, we will.’ ”

Sagen er også omtalt i Daily Mail.

Udspillet bliver utvivlsomt taget særdeles alvorligt i EU-landene. Det ville ikke være første gang Italien vinker migrantene videre, omend metoden denne gang vil være mere sofistikeret end før.

I så fald ville den «kernefysiske» løsning med eksporterede migranter på atombombernes plads med sikkerhed bringe det politiske spil om migranterne i Europa til et midlertidigt klimaks. Det er let at se diplomatiske kriser for sig.

Under alle omstændigheder vidner det om en svimlende mangel på kollektiv intelligens, når medlemmer af unionen strides indbyrdes om et fælles problem, som det havde været klogere at løse i fællesskab, i stedet for at gøre alt for at garantere, at det fortæetter på ubestemt tid.

De østeuropæiske ledere kan læne sig roligt tilbage og beskue galskaben.

ANNONSE

Ét svar til “Vil Italien spille sorteper med migranterne?”

  1. KnudMadsen siger:

    På den måde kan Italien de facto bestemme hele EU’s indvandringspolitik.
    Lad os komme ud af det fordømte EU, NU!!