Kunstbilde

Erik Werenskiold (1855-1938)
Olje på lerret, 105 x 110 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Ja, faktisk, Erik Werenskiold, som nok er best kjent for sine illustrasjoner til Snorres kongesagaer, Asbjørnsen & Moes eventyr, og ikke minst Jonas Lie (den eldres) Familien paa Gilje. Mange vil også vite at han var en svært dyktig maler, noe portrettet av pianistinnen Erika Nissen (1892) tydelig viser. Først på sine eldre dager tok han opp aktmaleriet.

Man har fortalt meg at en liten tass, ved sitt første møte med Vigelandsanlegget i Oslo, spontant utbrøt Skal alle dem bade?, og i en slik situasjon pleier de fleste av oss å være uten klær – og det har stort sett blitt regnet som et legitimt motiv for kunstnere. Man kan bare tenke på de utallige fremstillinger av både Bathsheba og Suzannah – og etter hvert ble da også holdningen til nakenhet i kunsten noe mer liberal – selv om det, endog i våre egne dager, finnes enkelte unntak.

Ellers passer det her usedvanlig godt med Evert Taubes nudist-polka, fremført av ham selv.

ANNONSE

Læs også

Nevlunghavn (1880) -
"Aske, vind og jord" -
En Begravelse (1883) -
Guldalderen (c. 1530) -