Kunstbilde

Alexandre Cabanel (1823-1889)
Olje på lerret, 57,1 x 95,8 cm, privateie.

Ved auksjon hos Sotheby’s i New York den 8. november 2013 falt tilslaget på $ 161,000, godt over prisantydningen på $ 50,000 — 70,000.

Som de andre franske akademiske klassisister på 1800-tallet, hadde Cabanel en forkjærlighet for antikken, og for mytologiske og bibelske motiver. Man kan selvfølgelig diskutere hvor “autentiske” hans gammeltestamentlige motiver var – de synes ofte sterkt inspirert av hans samtidige arabiske miljøer, i både Nord-Afrika og det øvrige nære Østen.

Motivet er hentet fra 1.Mosebog 24, der Abraham pålegger sin tjener (som ikke er navngitt i dette kapitel, men som jødisk tradisjon identifiserer med den Eliezer fra Damascus som er nevnt i 1. Mosebog, 15,2) å drage til mit Land og min Hjemstavn og tage min Søn Isak en Hustru derfra, for at han ikke skulle ta en Hustru af Kana’anæernes Døtre.

Første Mosebog, 24, 10-18 (Dansk Bibel 1933)

Derpå tog Trællen ti af sin Herres Kameler og alle Hånde kostbare Gaver fra sin Herre og gav sig på Vej til Nakors By i Aram Naharajim. Uden for Byen lod han Kamelerne knæle ved Brønden ved Aftenstid, ved den Tid Kvinderne går ud for at hente Vand; og han bad således: “Herre. du min Herre Abrahams Gud, lad det lykkes for mig i dag og vis Miskundhed mod min Herre Abraham! 13 Se, jeg stiller mig her ved Vandkilden, nu Bymændenes Døtre går ud for at hente Vand; 14 og siger jeg nu til en Pige: Hæld din Krukke og giv mig at drikke! og siger så hun: Drik kun, og jeg vil også give dine Kameler at drikke! lad det da være hende, du har udset til din Tjener Isak; således vil jeg kunne kende, at du har vist Miskundhed mod min Herre!” Knap var han færdig med at bede, se, da kom Rebekka, en Datter af Betuel, der var en Søn af Abrahams Broder Nakors Hustru Milka, gående med Krukken på Skulderen, en såre smuk Kvinde, Jomfru, endnu ikke kendt af nogen Mand. Hun steg ned til Kilden, fyldte sin Krukke og steg op igen. Da ilede Trællen hen til hende og sagde: “Giv mig lidt Vand at drikke af din Krukke!” Hun svarede: “Drik, Herre!” og løftede straks Krukken ned på sin Hånd og lod ham drikke.

Det blir forhandlinger om betingelsene for et ekteskap – men det nevnes at den endelige avgjørelse lå hos Rebekka. I vers 57-58 kan vi lese:

De svarede; “Lad os kalde på. Pigen og spørge hende selv!” Og de kaldte på Rebekka og; spurgte hende: “Vil du drage med denne Mand?” Hun svarede: “Ja. jeg vil!”

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige