Nyt

Det er nu kommet frem efter en afhøring, som blev offentliggjort fredag, at Venezuela, El Salvador og Panama således modtog store summer.

Joao Santana, en tidligere kasserer for eks-præsidentens parti, er fængslet for delagtighed i Brasiliens omfattende korruptionsskandale, som blev afsløret i «operation bilvask». Han og hans kone, Monica Moura, er begge dømt til otte års fængsel, og det er videooptagelser af Mouras afhøring,  som nu er offentliggjort af landets højesteret.

Moura og Santana samarbejder med anklagemyndigheden om at få reduceret deres straffe.

– Kontanter fra Maduro

I indledningen siger hun, at hun fik flere millioner dollar under bordet, blandt andet fra entreprenørfirmaet Odebrecht for at hjælpe Hugo Chávez med at blive genvalgt som præsident i Venezuela. Hun skal også have fået kontanter overleveret  i en kuffert direkte fra Nicolás Maduro, den gang vicepræsident, nu Venezuelas præsident. En dag fik hun 800.000 dollars og en skudsikker bil for hendes egen sikkerhed, som ifølge hende så ud som om den tilhørte «en amerikansk rockestjerne».

Maduros regering har ikke kommenteret anklagerne. Lulas advokater omtaler anklagerne som falske.

Omfatter toppolitikere

Olieselskabet Petrobras og entreprenørselskabet Odebrect er i centrum af korruptionsskandalen. Odebrecht betalte omkring 3,3 milliarder dollars – næsten 23 milliarder kroner – i bestikkelser over en periode på ni år, har selskabets tidligere chef oplyst.

ANNONSE

En række toppolitikere, både på venstre- og højrefløjen, anklages for at have givet helt utroligt profitable kontrakter til selskaber i bytte mod bestikkelser. Efterforskningen blev indledt for tre år siden, og mange politikere er allerede dømt.

NTB-AFP

ANNONSE