Nyt

Venezuelanerne går søndag til valg for at besvare et usædvanligt spørgsmål: Skal de invadere og annektere tre fjerdedele af nabolandet Guyana – altså den olierige del af landets territorium?

Engelsktalende Guyana

Venezuelas præsident Nicolás Maduro fra Partido Socialista Unido de Venezuela lader vælgerne bestemme, om landet skal underlægge sig et andet land. Spørgsmålet i sig selv bidrager til at øge spændingen i regionen, og det kan eskalere til væbnet krig, skriver Miami Herald.

Hvis vælgerne svarer ja, vil det give Maduro “beføjelser” til at invadere Guyana og skabe en ny venezuelansk stat, der omfatter 74 procent af den engelsktalende Guyanas nuværende landmasse. Det nye område vil hedde Essequibo eller Guayana Esequiba.

Uinteressant for krigsindustrien?

Regionen har været en del af lille Guyana, siden en international domstol oprettede grænsen i 1899. Guyana var dengang en britisk koloni. Venezuela mener, at regionen tilhører dem og henviser til, at den var inden for landets grænser, da Venezuela var en spansk koloni.

ANNONSE

Grænsestriden eskalerede, efter at Guyana opdagede olie på sit territorium i 2015.

Nabolandet Brasilien har meddelt, at det øger sin militære tilstedeværelse langs den nordlige grænse af frygt for, at konflikten udvikler sig til krig. Amerikanske myndigheder virker ikke særligt interesserede, da Guyana ikke har et militært organ de kan sætte penge ind.

ANNONSE

Mest læst