Nyt

Da brandvæsenet kom til stedet, stod flammerne op af taget på Imam Ali Islamic Center.

En af Sveriges største moskeer brændte voldsomt i nat. Politiet i Stockholm har mistanke om, at branden er påsat – Säpo er derfor koblet på.

– Det är en mycket kraftig brand, sa Emil Skoglund vid stor­stockholms brannvesen til Aftonbladet i natt.

Meldingen om branden i Imam Ali Islamic Center i Järfälla nord for Stockholm indløb til Stockholms brandvæsen klokken 23.16 søndag. Ved 2.30-tiden fik branden ændret status til mistænkt ildspåsættelse.

Bygningen er 60 meter bred og 100 meter lang, med et indendørsareal på 3.500 kvadratmeter.

– Branden er tilsyneladende startet fra ydersiden af bygningen, siger Lars Byström, pressetalsmand i stockholmspolitiet.

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, er kontaktet, sådan er rutinen, når det er en moskè som brænder, skriver SVT Nyheter.

Der er foreløbig ikke meldt om nogen tilskadekomne i branden i Järfälla kommune. Bygningen er fritstående, og der skal ikke være fare for, at den kan sprede sig.

Efter fest

Branden betegnes som voldsom og slukningsarbejdet vil tage hele natten. Branden skal være startet i forbindelse med afslutningen af en fest i lokalerne.

– Da alle stod udenfor og var på vej hjem, så de at det begyndte at brænde, siger vagthavende leder Mats Brännlund fra politiet i Stockholm.

Skader

Da brandvæsenet kom til stedet, stod flammerne ud af taget, og de begyndte med slukningsarbejdet udefra. Først ved ettiden kunne de også begynde at slukke ilden indefra.

Der er sket store skader på moskeen, sagde Tobias Åkesson fra Storstockholms brandvæsen til Expressen ved 02-tiden i nat:

– Jag tror det blir stora både vatten- och rökskador. Det tar nog minst tre timmar till.

Imam Ali-moskeen er i følge SVT den største shiamoske i Sverige.

Fria Tider:

Imam Ali Islamic Center har vid flera tillfällen pekats ut som en islamistisk moské, bland annat av den moderate riksdags­mannen Hanif Bali. 2015 bjöd moskén in den ökände imamen Farrokh Sekaleshfar som talare. Sekaleshfar har krävt att alla homosexuella ska dödas «av medkänsla».

2013 bjöd moskén in en annan kontroversiell imam; Hamza Sodagar som i en videoinspelad predikan lär ut olika brutala sätt att mörda homosexuella på.

«Stresset og trist»

Akil Zahiri er talsperson för moskeen og er sammen med flere forsamlingsmedlemmer på stedet:

– Vi är väldigt besvikna. Detta är den största shiamoskén i Sverige, med tusentals medlemmar, och vi är redan tiotals medlemmar här på plats just nu. De är väldigt oroliga. Jag känner mig jätteorolig, stressad och ledsen, sier Akil Zahiri til SVT Nyheter.

Efter terroren i Paris kunne SVT Nyheter fortælle, at moskeen havde fået installeret alarmsystem og overvågningskameraer for at beskytte lokalerne.

ANNONSE

Ét svar til “Brand i Sveriges største shia-moske i nat er muligvis påsat”

  1. The Lying Press siger:

    Sansynligvis er det muslimerne selv der har anstiftet branden. Det plejer det jo at være.