Kunstbilde


Christian Skredsvig (1854-1924)
Olje på lerret, 154,8 x 112,8 cm, Oslo museum (tidligere Bymuséet)

Gimle var opprinnelig et landsted som ble utskilt fra Frogner hovedgård (hvor hovedbygningen senere skulle huse Oslo Bymuseum). Løkkehuset var opprinnelig i empire-stil, men ble i 1856 ombygget til sveitserstil, etter tegninger av Heinrich Ernst Schirmer (1814-1887) og Wilhelm von Hanno (1826-1882). Huset står fortsatt, men omgivelsene ble sterkt bebygget etter at Skredsvig hadde malt bildet. Det har nå gateadresse Gimle terrasse 1, ikke så langt fra Frogner kirke. Slik ser huset ut i dag.


Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons.

Løkken har også lånt sitt navn til Gimle kino, som ligger like i nærheten, men utenfor det opprinnelige området. Under okkupasjonen (1941-45) ble også Villa Grande på Bygdøy kalt Gimle. Villa Grande tjente i denne perioden som residens for den notoriske Vidkun Quisling.

ANNONSE

Ét svar til “Løkken Gimle i Kristiania (1911)”