Kommentar

Douglas Murray minder om, at Recep Tayyip Erdogan en gang sagde, at demokrati var som en bus; Man stiger på og kører med, til man har nået sit endemål – så stiger man af. Søndag var Erdogan fremme ved sit: Tyrkiet er ikke længere et demokrati.

Det kommer nu stadigt flere meldinger om, at valget blev stjålet. Antallet af ugyldige stemmer er oppe på 2,5 million – dobbelt så mange som differencen mellem nej og ja.

One observer group said that 2.5 million votes — roughly twice the margin of victory — are under question. “It seems credible that 2.5 million were manipulated, but we are not 100 percent sure,” Andrej Hunko, a German lawmaker who observed the election on behalf of the Council of Europe, said by telephone.

Med tanke på, at det er Euroaprådets egne observatører, som har påpeget tegn på valgsvindel og uregelmæssigheder, er generalsekretær Thorbjørn Jagland yderst forsigtig.

“The Turkish electorate has voted on the amendments to the Constitution. In view of the close result the Turkish leadership should consider the next steps carefully. It is of utmost importance to secure the independence of the judiciary in line with the principle of rule of law enshrined in the European Convention on Human Rights. The Council of Europe, of which Turkey is a full member, stands ready to support the country in this process”.

Erdogan kommer ikke til at tage imod den udstrakte hånd. Det fremgår tydeligt af grundlaget for præsidentstyret, at præsidenten skal udnævne dommere. Hvorfor skulle Erdogan dog trække i land på det? Han ønsker ikke en statsmagt, som kan udfordre ham. Har Jagland da ikke forstået forskellen på et demokrati og en islamiseret stat?

ANNONSE

Oppositionen har formelt klaget til valgkommissionen, men kan lige så lidt regne med at blive hørt som Jagland, til trods for demonstrationer i 30 tyrkiske byer tirsdag.

Erdogan har ikke grund under fødderne. Marginen var papirstynd. Hans legitimitet ligeså. At indrømme uregelmæssigheder vil være det samme som at indrømme, at han har tabt.

Ikke for det – for der er nok at tage af:

■ The barring of over 170 members of the opposition from participating in election observation.

■ The temporary detainment of some international election observers, preventing them from fully observing election counts.

■ Minimal “no” votes in an opposition stronghold in southern Turkey.

■ At least one allegation of “no” votes being removed from ballot boxes and deposited in a building site in the same area of southern Turkey.

■ The unfairness of the campaign itself, which observers from the Organization for Security and Cooperation in Europe described as taking place on “an unlevel playing field.”

At der var få nej-stemmer i områder, hvor oppositionen står stærkt, ligner et klassisk tilfælde af manipulation.

At godkende indlysende ugyldige stemmer ser ud som om man var bedøvende ligeglad med, om man blev afsløret. Det var de facto åbent at forkynde, at man ville vinde – uanset hvilken metode, der så skulle til.

Valgsvindelen var demonstrativ og graverende. Det var klassisk Erdogan: In your face-politik.

Kerem Gulay, an expert on Turkish electoral law at the University of Amsterdam law school, said, “Changing the rules of the game after the voting started and half an hour before voting in the eastern provinces stopped — I haven’t heard of anything like that in recent electoral history worldwide.”

Vil OSSE og Europarådet vove at lægge sig ud med Tyrkiet. Trumps gratulations-hilsen skurrer kraftigt.

I kurdisk-dominerede områder var nej-andelen ikke i nærheden af det partiet HDP fik ved sidste valg. Sække med afgivne stemmer blev fotograferet liggende på en øde tomt.

Specific allegations of ballot-box stuffing emerged in the southern province of Sanliurfa. In one district, “no” voters formed less than 1 percent of the total, even though the H.D.P. won over half the votes in the area at the last parliamentary elections, in November 2015.

Unverified photographs later emerged that seemed to show bags of “no” votes abandoned in a building site in the province. In another part of the same region, an H.D.P. lawmaker said he had witnessed multiple violations, including the stuffing of 400 ballots into a box that was only meant for 360 voters.

“Unconcealed voting, people voting multiple times, or on behalf of other people — these were widely practiced in rural Urfa,” said the lawmaker, Ibrahim Ayhan, using an informal name for the region. “And the law enforcement officers did not intervene as they should have.”

Jaglands valgudsending, den tyske parlamentariker Andrej Hunko, sagde, at de blev anholdt af politiet i det sydøstlige Tyrkiet og forhindret i at følge optællingen. Hunko sagde, at han har fulgt valg i 14 forskellige lande, men aldrig oplevet noget lignende.

Lederen af valgkommissionen afviste, at reglerne ikke var blevet fulgt, og højesteret har onsdag afvist at behandle klagen over valget.

Erdogan har taget livet af Atatürk-arven. Tyrkiet er ikke længere et land med skel mellem moske og politik. Islamismen har taget over:

President Erdogan’s success in the referendum to award himself Caliph-like powers for life finally sees the end of Turkey’s secular and democratic experiment.

Erdogan steg af bussen. Demokratiet har gjort sin pligt – demokratiet kan gå. Hvornår vil Europa forstå, hvor skelsættende det er?

https://blogs.spectator.co.uk/2017/04/turkish-democracy-just-died-europe-not-saved-2/

ANNONSE