Kunstbilde


Thomas Cole (1801-1848)
Olje på lerret, 134,7 x 213,6 cm, Toledo Museum of Art, Ohio.

Thomas Cole var født i England, men i 1818 emigrerte familien til Amerika og bosatte seg i Ohio. Til å begynne med arbeidet han som gravør, men syslet på egen hånd med å kopiere klassiske mesterverk. Som kunstner var han for det meste selvlært. Fra 1822 var han aktiv som portrettmaler, men fikk etter hvert en stor interesse for landskap – og ikke minst allegoriske fremstillinger. Av de sistnevnte er de fem maleriene i serien The Course of Empire (1833-36) best kjent. Han regnes som grunnleggeren av Hudson River School – som aldri var en formell sammenslutning. Felles for Hudson River-malerne var en sterk innflytelse fra Claude Lorrain, John Constable og J. M. W. Turner. Noen av Hudson River-malerne brakte også med seg påvirkninger fra kunstakademiet i Düsseldorf. Av deres samtidige brødre i ånden blant forfattere må man nevne Henry David Thoreau og Ralph Waldo Emerson.

Innflytelsen fra Lorrain er ganske tydelig i dagens bilde – Arkitektens drøm. Her har Cole samlet elementer fra både egyptisk (obelisker, pyramide og tempel) i bakgrunnen, greske og romerske bygninger i mellomgrunnen, og en gotisk kirkebygning til venstre. Rett og slett en kompakt arkitekurhistorie.

ANNONSE