Kunstbilde


Martinus Rørbye (1803-1848)
Olje på lerret, 47,5 x 63 cm, Statens Museum for Kunst, København.

Martinus Rørbye ble født i Drammen, der hans far var dansk embedsmann. Som kjent tok det danske herredømme over Norge slutt i 1814, og ble avløst av union med Sverige. Familien Rørbye reiste tilbake til Danmark, der Martinus 17 år gammel kom inn ved Akademiet i København. Hans lærer der var C. A. Lorentzen (1749-1828) og dessuten tok han privattimer hos C. W. Eckersberg (1783-1853).

Det kan nevnes at Rørbye var en av de første danske malere som ble inspirert av Skagens landskap og lys , omtrent et halvt århundre før Skagensmalerne for alvor etablerte seg innen dansk og skandinavisk kunst.

Københavns Raad- og Domhus ble reist i neo-klassisk stil i årene 1805 til 1815. Arkitekt var C. F. Hansen. Bygningen er nå fredet, og eksteriøret er stort sett det samme som da Rørbye malte sitt bilde. Mere om motivet kan man lese her.

ANNONSE
ANNONSE