Kunstbilde

The Magi, 6th Century Mosaic at St. Apollinare
Ukjent kunstner, Mosaikk i Sant’Apollinare Nuovo, Ravenna

Beretningen om vismennene fra Østerland og deres gaver til den nyfødte Jesus finner vi i Matthaeus-evangeliets annet kapitel. Ordet som i DNB 1930 er gjengitt med vismenn, er magoi – som oftest forstått som persiske prester/astrologer. Teksten sier intet om hvor mange de var, men spesifiserer tre gaver – gull, røkelse og myrra. Så tradisjonen bestemte at det var tre av dem. De ble ganske snart også betraktet som konger – og man fant til og med ut hva de het. Som man kan se av dagens bilde, het de Balthasar, Melchior og Gaspar allerede på tidlig 500-tall. Men, etter mosaikken å dømme, var Gaspar ennå ikke antatt å være en svart afrikaner. Alle tre er fremstilt i persisk-inspirerte antrekk, med lange bukser og frygiske luer.

Catholic Encyclopedia finner vi en ganske interessant artikkel om de vise menn og tradisjoner m.v. i den sammenheng.

ANNONSE