Kunstbilde

torgh-2

Man behøver ikke skrive mer, så vil de fleste vite at dette er Torghatten i Nordland. Det er greitt å stå på Galdhøpiggen og vite at høyere enn det kommer man ikke i i Norge. Noe helt annet, mer besynderlig og nesten skremmende, er det å være omsluttet av et kjempehull på en øy. Her blir spørsmålene flere enn svarene. Den skvetne lurer kanskje på når han får det hele i hodet og ikke får mulighet til å fortelle: Jeg var der.

Omtrent 150 000 kubikkmeter fjell er borte vekk, som skåret med kniv. Vitenskapens svar er at hav og innlandsis har gravd seg gjennom øya på et svakt punkt. Det sies at hullet er stort nok til at en fullrigget Nordlands-jekt lett kan komme seg gjennom.

Også Torghatten har en tragisk historie. 6. mai 1988 styrtet et Widerøe-fly på øya. 36 mennesker omkom.

Mange celebriteter har besøkt hullet i Torghatten. En av de flittigste gjestene var kunstneren Kaare Espolin Johnson, som skrev: Ditt store berømte turisthull er det minste ved deg Jeg har vært overalt, oppå og inni.

ANNONSE
ANNONSE

Ét svar til “Hullet i Torghatten”