Kunstbilde

Nikolay_Ge_039

Nikolaj Nikolajevitsj Gje (1831-1894)

Olje på lerret, 70,2 x 97,3 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel Христос и Никодим – Khristos i Nikodim.

Nikodemus (gresk Νικόδημος – Nikodimos) er en person som nevnes tre ganger i Johannes-evangeliet, og omtales som en Mand af Farisæerne, han hed Nikodemus, en Rådsherre iblandt Jøderne (Dansk Bibel 1933). Beretningen om hans nattlige samtale med Jesus finner vi i kapitel 3, 1-21, neste gang han opptrer er i kapitel 7, hvor han i vers 51 nevner

Mon vor Lov dømmer et Menneske, uden at man først forhører ham og får at vide, hvad han gør?, og for tredje og siste gang i kapitel 19,38-40, hvor han sammen med Josef av Arimatea begraver Jesus.

Nikolaj Gje – familienavnet er en russifisering av det franske de Gay, er særlig kjent for sine fremstillinger av historiske og bibelske motiver. Hans realistiske skildringer av spesielt Jesu korsfestelse vakte en del negative reaksjoner blant konservative, som var vant til den byzantinske ikon-tradisjonen.

ANNONSE
ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte