Nyt

Præsident Erdogan har givet Obama-administrationen et ultimatum: Udlever Fatullah Gülen, eller bliv anset som Tyrkiets fjende.

“Any country that stands behind him is no friend of Turkey, is engaged in a serious war with Turkey,” Prime Minister Binali Yildirim said from his office in Ankara. Mr. Erdogan, in televised remarks from Istanbul, made a personal appeal to President Barack Obama.

“Today, after this coup attempt, I’m once again calling on you, I’m saying: Extradite this man in Pennsylvania to Turkey now,” he said.

Udenrigsminister John Kerry reagerede kraftig på ultimatummet.

Secretary of State John Kerry responded sharply, telling Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu in a phone call Saturday that “public insinuations or claims about any role by the United States in the failed coup attempt are utterly false and harmful to our bilateral relations,” said John Kirby, the State Department’s spokesman.

Det kan virke som Erdogan mener at kupforsøget har givet ham ret til at forlange at allierede stiller op for ham. Hvis ikke er de ikke venner. Men denne fremgangsmåde med brug af trusler risikerer at slå tilbage på Erdogan. Kerry har sig selv at takke derfor. Han sagde at Erdogans sejer over kupmagerne betød en genoprettelse af lov og orden. Hvor naiv har man lov at være som USAs udenrigsminister?

Tyrkiet varsler at de vil fremme en udleveringsbegæring. USA siger sig villig til at bistå i udredning af anklagen om medvirken til kuppet.

Fatullah Gülen stillede op til en af sine sjældne pressekonferencer lørdag. Han mente at Erdogan selv har iscenesat kupforsøget for bedre at kunne ramme hæren og oppositionen.

http://www.wsj.com/articles/turkish-president-says-u-s-exile-fethullah-gulen-responsible-for-coup-1468693543

 

ANNONSE