Cover

Christian Skredsvig (1854-1924)

Olje på lerret, 133 x 204cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Grez, som ligger i Seine-et-Marne i Nord-Frankrike, var et populært sted blant skandinaviske kunstnere på 1880-tallet. Dette bildet vakte innledningsvis stor oppsikt, og allerede i 1883 ble det innkjøpt av det daværende Nasjonalgalleriet.

Men da undertegnede for mange år siden begynte å vanke i det som den gang het Nasjonalgalleriet, var bildet opphengt i en av trappeoppgangene til overetasjen, i et avsperret område. Man kunne bare betrakte det på skrå ovenfra. Så vidt jeg vet er det for tiden ikke utstilt. Overetasjen er for tiden stengt på grunn av nødvendig vedlikehold.

Skredsvig kan muligens betraktes som en romantisk maler med en realistisk stil. I flere av hans malerier (som Snørydding i Paris og Ballade) finner vi store, tunge hester, både som arbeidsdyr og som ridderhester – det skal en sterk hest til for å bære en rytter i fullt panser. Det er antatt at disse stridshestene er opphavet til de tunge hesterasene som nå dessverre er omtrent utdødd.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Paris' dom (c.1510-20) -
Familien Juniers karjol (1908) -
Hestemarked (1852-55) -
Ballade (1884) -
Aasgaardsreien (1872) -
På väg till kyrkan (1900) -