Nyt

Presset ble for stort. Mehmet Kaplan går av som svensk boligminister. Avsløringene av at han sammenlignet Israels behandling av palestinerne med Nazi-Tyskland og samrøre med de fascistiske tyrkiske organisasjonen Grå ulver, ble en for stor belastning for regjeringen.

Det er ikke første gang Kaplan er i “blåsväder” og hver gang er det uttalelser som tyder på at han er islamist på en måte som tenderer mot det høyreekstreme. Det er en stor belastning for et parti, Miljøpartiet De Grønne, som liker å se på seg selv som venstreparti, med stor sympati for klima og flyktninger.

Svenska Dagbladet har fått tak i og publisert. et opptak fra 2009 – på en konferanse om islamofobi! der Kaplan presterer å henge nazi-stemplet rundt Israels hals.

– Under Nazitysklands hets på 1930-tallet håndterte man mennesker som ble sett på som avvikende, slik at de hele tiden måtte forsvare hvorfor de levde som de gjorde, sier Kaplan i videoen, og utdyper: Det som er interessant, og som jeg skal komme tilbake til, er at israelere i dag behandler palestinere veldig likt som slik man behandlet jøder på det tyske 1930-tallet.

Uttalelsen er litt for spiss og konteksten – islamofobi – gjør at det blir too much. Utenriksminister Margot Wallström har selv kommet med uttalelser om Israel som peker i samme lei, og hun er erklært persona non grata i Israel. Nettopp derfor måtte hun dra i bremsen.

ANNONSE

De som tror at Kaplans avgang betyr at sosialdemokraterne endelig setter skapet på plass må derfor tro om igjen. Kaplan gikk over en grense, og gjorde den rådende politikk litt for tydelig.

Saken begynte å rulle da det ble avslørt at Kaplan hadde vært til stede på en middag med lederen av de Grå ulvene i Sverige, og med en representant for det islamistiske partiet Milli Görus.

http://www.nrk.no/urix/svensk-boligminister-gar-av-etter-kontroversielle-uttalelser-om-israel-1.12905996

ANNONSE