Nyt

I 2014 gjorde beboerne i et hjem i udkanten av Toulouse et fund, da de skulle op og reparere loftbjælkene: Et stort maleri på 144 x 175 som åbenbaret var meget gammelt.

Beboerne var ven med en lokal antikvitetshandler som i sin tur kendte kunsteksperten Eric Turquin. Han blev koblet ind og gik i gang med at rense maleriet. Det har taget to år. Efterhånden blev han overbevist om, at det ikke bare er et maleri indenfor Caravaggio-skolen, men at det er af mesteren selv.

Billedet er hentet fra det apokryfe evangelie Judiths bog og forestiller Judith der dræber general Holofernes. Caravaggio lavet mange billeder af lignende drab. Det er noget med dødsøjeblikket som fascinerer ham.

ANNONSE

Selvom nogle eksperter ikke er enige, har billedet allerede vakt stor opmerksomhed. Man verdsætter det til astronomiske 120 millioner euro, drøjt én milliard kroner. Den franske regering har nedlagt udførselsforbud i to år.

Caravaggio har i de seneste år steget på kunsthimmelen med sin blanding af brutal realisme, fremragende teknik og brug af lys. I brutaliteten ligger også noget bagved. Det bibelske trænger gennem brutaliteten.

 

http://www.theguardian.com/artanddesign/2016/apr/12/lost-caravaggio-causes-rift-in-art-world

ANNONSE

6 svar til “Mesterværk av Caravaggio genfundet”

  1. Therion siger:

    Man kan vanskelig trekke konklusjoner på grunnlag av en gjengivelse på nettet – men det som slår meg sterkest, er den noe stive fremstillingen av interrelasjonen mellom de avbildede – samenlign med Matthaei kallelse i San Luigi dei franchesi i Roma.

    Stilen minner utvilsomt om Caravaggio, men det er, etter undertegnedes oppfatning – en touch som mangler.

    Denne regnes som autentisk.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Judith_Beheading_Holofernes_%28Caravaggio%29

  2. Gammle_Erik siger:

    Det er i hvertfall ingen tvil om at det autentiserte verket har en betydelig bedre komposisjon, bruk av de lyse flater og realismen i generalens fysikk. Kan ha vært et forstudie kanskje..

    • Therion siger:

      Jeg vil nok snarere anta at det er et verk under meget sterk innflytelse fra Caravaggio. Hans innflytelse i sin samtid var betydelig, også i Frankrike (spesielt hos de la Tour)

  3. Therion siger:

    Vocazione di san Matteo er muligens Caravaggios mest kjente verk. Bemerk den helhetlige behandling av lys og komposisjon, og figurenes relasjoner til hverandre.

  4. Klokkeren siger:

    Brede seil over Nordsjø går;
    høyt på skansen i morgnen står
    Klokkeren utålmodig som en fole, –
    speider over hav mot Danmark:
    “Kommer ikke Document.no?”

  5. […] kjent er det nylig publisert et annet maleri med samme motiv, som også antas å være Caravaggios verk. Foreløpig hersker ikke full enighet, […]