Cover

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610)

Olje og tempera på lerret,97,8 x 132,7cm, Institute of Arts, Detroit

Bildet er på italiensk kjent som Marta e Maria Maddalena eller Conversione della Maddalena.

Søstrene Martha og Maria fra Bethania er nevnt i Lukasevangeliets 10. kapitel (der Maria velger den bedre del) og Johannesevangeliet (11, 12), der de oppgis å være Lazarus’ søstre – og Maria senere salver med nardus, så huset ble fylt av salvens duft.

Selv om ingen av de kanoniske tekster sier det uttrykkelig, identifiserer tradisjonen Maria av Bethania med Maria Magdalena – og med Lukasevangeliets store synderinne.

Caravaggios maleri fremstiller Maria Magdalenas omvendelse. Hun er rikt kledd, holder en appelsinblomst, og hennes forfengelighet symboliseres ved et speil, en kam, og en alabast-skål med en svamp. Søsteren (til venstre) er ikke like prangende – men har åpenbart noe viktig å fortelle, så Maria lytter oppmerksomt.

Om Martha, som i likhet med sin søster og sin bror regnes som helgen i både den ortodokse og den romersk-katolske kirke vet vi ikke mer enn det evangeliene forteller. Hun er skytshelgen for kokker og hushjelper.

ANNONSE

Catholic Encyclopedia

ANNONSE