LEDER

Vores hukommelse er knyttet til bestemte datoer. Den nye tid begynner 9/11. Så følger 11/3 (Atocha, Madrid) og 7/7 (London). Hva var det som foregikk da “our lads” fra Leeds sprengte sig selv på tuben og på en rød buss? Det var G8-mødet i Gleneagles i Skottland. De første selvmordsbombere på britisk jord ødela toppmødet og stjal all oppmerksomhed.

Denne gang sidder de 28 EU-land sammen for at diskutere om britene skal få vilkår som gør at de ikke forlader EU. I dag er den fornemmelse enda stærkere end den var i 2005: De taler om sneen som falt i fjor, de rokerer om på stolene på dækket av Titanic. De mærker ikke at grunden bevæger sig under deres fødder. Når man ser billeder av dem før mødene tar til, ser det ud som de er i ferd med å skulle lukke sig ind i værelser uden ilt.

Der ude sker der helt andre ting. I går blev en 17-år gammel svensk pige dømt til fængsel i ett år i Østerrige, for å ha vært på vej til Islamsk Stat. Hun sa i et intervju at for hende var IS som popidoler.

ANNONSE

“Drængene” hviler ikke: Paris attack suspects filmed nuclear official’s home

Suspects linked to the Paris terror attacks filmed the home of a senior official at a Belgian nuclear power plant, authorities said Wednesday.

Ten hours of video footage, filmed from a nearby wood, was found by police. According to the newspaper La Derniere Heure, the house that was filmed belongs to a senior official at the Mol nuclear waste facility in Flanders.

Authorities discovered the video, shot in December, when they carried out raids across Belgium in the wake of the November attacks.

Ræt efter fredag 13.angrebene blev det meldt at det var stjålet værnedragter mot kemisk angreb fra et sygehus i Paris. Tyven havde haft adgang til det avlåste rommet. Bekymringsfullt tyveri (21.11.2015)

Et dusin tette vernedrakter av typen som beskytter mot Ebola, tre dusin støvler av polyetylen – et materiale som er motstandsdyktig mot kjemikalier, hansker, antibakterielle masker … alt dette utstyret ble stjålet denne uken fra et sikret lokalt pediatrisk sykehus i Paris.

I november ble det stjålet iridium fra et lager nær Basra, også der av tyver som ikke efterlod spor.

Denne uken kom advarselen om at det kan komme større og flere angreb i Europa, end Paris 13. november.

“The next attack is likely to be bigger,” said former French intelligence official Claude Moniquet, who heads the European Strategic Intelligence and Security Center. “The type of attack that intelligence and security agencies are preparing for now is a coordinated attack in multiple sites, in several major [EU] cities — two to four.”

Paris ændret noget, fordi det kom såpass tætt på Charlie Hebdo og Hypercacher blev skriften på væggen ekstra tydelig. Stadig flere er i stand til å tyde den.

Andre forsøger å overtale os til at det er noget vi må lære at leve med. Både franske og norske sikkerhedseksperter sa terroren er kommet for å bli. Vi skulle lære å ta tilbage hverdagen. Men ingen tar undergrunnen hvis det sker to eksplosjoner efter hinanden. Det gør kun israelerne. For dem er det eksistensielt. Europeerne har ikke kommet til det punkt. For os er terroren ødelæggende.

Det er jihadistene som har forsprang. Hverken sivilsamfundet eller politiske myndigheder er forberedt på det som kan ske. Eller præssen. Den rapporterer advarslene. Hva har den bidratt med? Har den rejst debatten om hva vi kan gøre?

Vi kan gøre en hel masse. Hvis man må kan demokratierne mer end de autoritære stater.

I USA får Apple ros for at ha modsat sig FBIs ønske om tilgang til Iphone-telefonen til en av San Bernardino-jihadisterne. FBI vil at Apple laver et ekstra værktøj så de kan komme seg ind i telefonen bagvejen. Apple viser til personværn. I Israel har sikkerhedsmyndighederne lov til at benytte fysisk præssion i tilfælde overhengende fare for terrorangreb.

Ville amerikanerne fundet sig i at hensynet til Apples brand skulle avgøre om et terrorangreb kunde avværges?

Flere amerikanske soldater med fartstid fra Irak som New York Times tale med, var enig med Donald Trump: George W. Bush ledet USA ud i en hengemyr av en krig, pga en løgn om at Saddam havde masseødelæggelsesvåben. Amerikanerne vidste at han ikke havde det. Bush fikk beskeder fra irakiske offiserer om at det ikke stemte. Ligevel gik han til krig. Han ville ha den.

Nå er det IS som kan true Europa og USA med kjemiske, kernefysiske eller biologiske våben. Tyrannen var en bløff, Gudskrigerne bløffer ikke.

Hvor forberedt er vi på et slikt scenario, mentalt? Det som for 12 år siden blev påstået om Irak, er nu en trussel i Europa. Det kræver et mentalt sprang at ta det ind.

Man skal ta det ind, og være forberedt.

In propaganda videos published over the past few weeks, ISIL fighters warned of imminent, major attacks against France, Britain, Italy and Spain — the last one as punishment for having expelled Muslim rulers from Andalusia 500 years ago.

Andalusia – 500 år siden. Det er målestokken for gudskrigerne. Tiden eksisterer ikke.

Det er mærkelig at ikke muslimske ledere i Europa forstår hvilken trussel gudskrigerne utgør for deres egen eksistens.

Slagteoffer

Hvorfor skulle IS slå til i Europa? Fordi de kan. De kan fordi de har krigere som rejser ud og ind av kontinentet i strømmen av migranter. De kan fordi europeiske myndigheder tænker mer på migrantenes menneskerettigheder end på sikkerheden til egen befolkning. De kan fordi muslimerne i Europa er blitt en magtfaktor. De kan fordi Europa styres af en elite som ser på sig selv som  sofistikered hinsides religion. Den kan bøje sig ned og være mer imødekommende mod en autoritær, imperalistisk religion end den nogensinde ville drømme om overfor kristendommen, som den ser ned på. Den har en mærkelig fascinasjon og dragning mot barbariet.

Denne blanding av hybris og frygt har skabt et tomrom i europeisk offentlighed.

Paris fredag 13. var ingen enkeltstående hændelse. Kartlæggingen av nettværket bag angrebene vitnet om planlegging over tid. Sikkerhedsfolkene tror IS har oprættet en egen kommando for angreb i Europa:

In a threat assessment report published in January, the European intelligence agency Europol wrote that ISIL had likely equipped itself with an “external actions” command devoted to organizing commando-style operations abroad. Europol also noted the existence of small-scale training camps in the EU and Balkan countries, where potential fighters learn survival skills essential for protracted standoffs with law enforcement.

On top of that, Moniquet said that the terrorist group had probably already dispatched a small cadre of determined jihadis to Europe, where they would recruit operatives for the next attack. The approach echoes that used by Paris attacks coordinator Abdelhamid Abaaoud, who traveled back and forth between Syria and Belgium several times to set up a cell of “sleepers.”

Hvad kan man gøre med det? Den viktigste ressours i antiterrorarbejd er publikum. Hvis man indførte obligatoriske biometriske id-bevis, ville man med lætthed kunne kontrollere hvem som er hvor. Til enhver tid. Jihadisterne har pludselig ikke det samme vand at svømme i. De blir lættere avslørt.

Men betyr ikke det at vores private sfære invaderes, og at myndighederne ved alt om en?

Jo. Men Google, Messenger, værtjenester og alle mulige app’er som ber om stedsangivelse og kontakter, ved allerede “alt” om en.

Man får ikke gjort noe med selve problemet, som er muslimernes software. Men man kan gi Europa et pusterom, en udsættelse. Problemet er softwaren. Det er den man må ændre. Det må skrives et nyt “program” og hodene må rewires.

Det er en strategi for det 21. århundre. Undervej er det meget der får fløjten.

 

 

ANNONSE