Nyt

Amerikanske fly bombet i morgentimene en leir for IS ved Sabratha i Libyen og dræbte en tunisisk kommandant som sto bag to blodige angrep på sivile i Tunisien i fjor.

The airstrike, on a camp near Sabratha west of Tripoli, also killed more than 30 Islamic State recruits at the site, many of whom were believed to be from Tunisia, said the official, who spoke on the condition of anonymity to discuss military operations.

Intelligence officials were trying to determine whether the operative, Noureddine Chouchane, was killed in the strike, the official said.

The official said that Mr. Chouchane was a major facilitator for the Islamic State and had been linked to two major attacks in Tunisia last year: one in March that killed 22 people in an attack on the National Bardo Museum in Tunis and one in June that killed 38 people at a beach in the coastal resort in Sousse, south of the capital.

IS har flyttet store ressurser til Libyien efter at de er blitt trængt i Syrien av bombing og peshmerga. Men spørsmålet er hva de kan svare med: Det er mye tettere på Europa, både sjøveien over til Italien, men også mot vest, gjennom Tunisien. Tunisien har avgitt 3.000 frivillige til IS.

IS kan sende flygtninger til Italien og IS vil ikke nøle med å bruge det humanitære kortet. Blant flyktningene kan det skjule seg krigere som kan angripe Europa innenfra. Ifølge etterretningsrapporter er det et slikt scenarie de ser for seg.

ANNONSE

Bombing og desimering av IS i Libyen kan derfor reise en annen diskusjon i Europa enn bombing i Syrien. Obama kan godt lige at benytte spesialsoldater og droner. Men det er ingen halvhjertet løsning som hjælper mod IS. De går hele vejen. Spørsmålet er om USA også tør.

 

 

IS vil hele tiden “up the ante”, hæve indsatsen.

 

 

 

ANNONSE

Ét svar til “Amerikanske fly rammer IS i Libyen”

 1. FelixKrull siger:

  Wow! USA har draebt en hel jihadi!

  Det gaar endnu bedre for briterne:

  British air strikes in Syria have killed or injured just seven Islamic State fighters since they began in December.

  http://www.breitbart.com/london/2016/02/19/uk-air-strikes-in-syria-have-killed-or-injured-just-7-jihadis/

  Med fjender som disse…