Nyt

Tirsdag stemte et enigt Storting for fem ændringer af den norske grundlov, som skal sikre domstolenes uafhængighed. Formanden for kontrol- og konstitutionskomiteen, Peter Frølich (H), siger, at Norge må beskytte sig mod politikere, der kan gennemføre kup.

Frølich har givet flere interviews, hvor han taler om kup, men uden at gå i detaljer. Han udtaler sig halvhjertet, men der er næppe nogen tvivl om, at han henviser til Trump, Le Pen, Orban – altså højrefløjen. Det er uden fortilfælde i norsk historie, at et enigt Storting ændrer grundloven på grund af risikoen for et kup.

– Vi har set uden for landets grænser, hvordan opportunistiske politikere og endda kupmagere kan udnytte svagheder, konstitutionelle svagheder, og bruge domstolene som et redskab til deres egen politiske vinding. I det øjeblik det sker, er vores retsstat i alvorlig fare. Nu er det blevet sværere, hr. præsident, her i Norge,” sagde Frølich om beslutningen.

I USA har Biden-regimet gjort retsvæsenet til et politisk våben og forfølger Bidens udfordrer. Men det ser ikke ud til at bekymre det norske parlament.

FBI har blandet sig i to valg, og demokraterne har startet to rigsretssager. Men det preller af som vand på en parlamentarisk gås.

– Retsvæsenets uafhængighed er hverken under pres eller truet i dagens Norge, men ingen ved, hvad fremtiden bringer. Også her kan der dukke autoritære kræfter op, som vil af med en besværlig modmagt, som uafhængige domstole kan være,” sagde talsmand Frode Jacobsen (Ap), da sagen var oppe til debat. (NTB)

“Autoritære kræfter”. Høyre og Arbeiderpartiet er enige, mens de øvrige partier halter bagefter.

Ikke et pip. Afstemningen foregik mundtligt, så alle kunne se, om nogen stemte nej.

ANNONSE