Nyt

– “En palæstinensisk stat nu, ville blive styret af Hamas. Så ville vi få en Taleban-lignende stat, en satellit-stat til Iran,” siger Salman Rushdie.

“Venstrefløjen i Vesten ønsker det, fordi den reagerer følelsesmæssigt på dem, der dør i Gaza, men det er ikke særlig gennemtænkt,” siger den berømte forfatter i et interview med rbb24, nyhedsprogrammet fra den tyske regionale offentlige tv-station rbb Fernsehen.

“Det er problematisk, når disse følelser bliver til antisemitisme og endda støtte til Hamas,” siger Rushdie, som har været i Tyskland for at præsentere den tyske oversættelse af “Knife”, den bog, han skrev efter knivangrebet i USA i 2022.

Angrebet, hvor Rushdie mistede sit højre øje, var en skræmmende påmindelse om, at nidkære muslimer ikke har glemt den fatwa, som Ayatollah Khomeini udstedte mod forfatteren til “De sataniske vers”, og som også omfattede oversættere og forlæggere.

ANNONSE

rbb24-redaktør Nadine Kreuzahler vil gerne vide, hvad Rushdie mener om de pro-palæstinensiske og anti-israelske protester på universiteterne i Tyskland, men forfatteren ved ikke meget om situationen der. Men han kommenterer gerne på USA.

Hvad synes du om situationen i USA i denne sammenhæng

Jeg underviser på New York University, hvor der også har været protester, om end ikke så voldsomme som på Columbia, og jeg har et blandet syn på det. På den ene side har de studerende selvfølgelig ret til at protestere. I min generation protesterede vi mod Vietnamkrigen. Det er vigtigt at beskytte denne frihed.

Men det er også nødvendigt at sikre, at andre studerende ikke føler sig utrygge på grund af dette, eller at protesterne udvikler sig til antisemitiske udtalelser, hvilket er sket i mange tilfælde.
Situationen rejser dilemmaer, erkender Rushdie.

Universitetsledelserne har håndteret det forskelligt – nogle bedre, andre værre. Jeg synes ikke, det er en god idé at lade bevæbnet politi gå løs på de studerende, men på den anden side er det heller ikke en god idé at besætte og ødelægge universitetsbygninger.

“Man er nødt til at tage afstand fra Hamas,” siger han:

Faktum er, at enhver normal person kun kan blive chokeret over det, der sker i Gaza lige nu, over omfanget af uskyldige dødsfald. Men jeg tror, at demonstranterne også kan nævne Hamas. For det hele startede med dem. Og Hamas er en terrororganisation. Og det er komisk, at de unge, progressive studenter-politikere støtter en fascistisk terrorgruppe, for det gør de på en måde også selv.

Rushdie siger ikke desto mindre, noget overraskende, at religiøs fanatisme ikke er den største fare i verden i dag, selv om den stadig er farlig, men snarere “den voksende populisme kombineret med uvidenhed”.

Forfatteren henviser især til de republikanske vælgere i USA. Men præsidentvalget i 2020 var “et retfærdigt og ærligt valg”, mener Rushdie.

 

ANNONSE