Kopierede/fra hoften

For et par minutter siden var USA’s gæld $34.557.915.785.446. Det svarer til, at hver amerikaner skylder $102.741. Og hvis du slår det op nu, er det vokset med flere millioner.
Hvornår bryder stater og imperier sammen? Svar: Når regningerne forfalder til betaling. Det går, så længe kreditorerne tror, at skyldneren vil blive betalingsdygtig, men hvis han bliver ved med at gældsætte sig, forsvinder tilliden.
Vi har før set, hvad der sker med stater og imperier, som har påtaget sig for mange forpligtelser (for at sige det pænt). Den franske revolution i 1789 var foranlediget af, at kongens enevældige regering var løbet tør for penge, og nu bad adelen om at spytte i bøssen – hvilket den afviste.
Det britiske imperium brød sammen efter Anden Verdenskrig, fordi England ikke havde den økonomiske styrke til at bevare kontrollen med sine udstrakte besiddelser i Asien og Afrika.
Sovjetunionen måtte kaste håndklædet i ringen, da selv de mest indædte kommunister måtte erkende, at landet ikke kunne blive ved med at finansiere krige over den ganske verden og samtidig hamle op med USA.
Nu er turen kommet til USA, som påberåber sig at være en global stormagt, men i realiteten er et forgældet fallitbo, bestyret af opblæste politikere, som få tager alvorligt.
Det synes Donald Trump at have indset og agiterer derfor for “Amerika først” og resten af verden senere, hvis der bliver råd til det.
ANNONSE