Nyt

250 overlevende fra Ariana Grande-koncerten i Manchester, der dræbte 22 mennesker og sårede mere end 1.000, sagsøger de britiske myndigheder, fordi MI5 havde oplysninger, der burde have fået dem til at gribe ind. Det ville have forhindret angrebet.

Det fremgår af den rapport, som undersøgelseskommissionen under ledelse af John Saunders har fremlagt. Den fastslår, at der var en række røde flag, som burde have udløst en indgriben. Så kunne Salman Abedi (22) være blevet stoppet, og blodbadet kunne være undgået.

Abedi er søn af en libysk oprørsleder, som fik asyl i Storbritannien. Det forhindrede ikke hans søn i at rejse tilbage til Libyen og søge kontakt med jihadister. Det skete, mens IS-kalifatet dominerede nyhederne, og der var en tilstrømning af unge mennesker fra Europa til Syrien. Abedi rejste selv med fly til Tyskland, men vendte tilbage næste dag. Man mener, at han forsøgte at rejse til kalifatet.

ANNONSE

I stedet blev det jihad på hjemmebane. Fire dage før angrebet, den 18. maj 2017, vendte Abedi tilbage fra en rejse til Libyen uden at blive afhørt af politiet. Han havde været på listen over potentielle terrorister, men var blevet fjernet fra den flere gange. MI5’s advokater sagde, at 20.000 mennesker var på listen i 2017, og at det var umuligt at holde øje med alle. Men Abedi udviste en adfærd, der tydede på, at han forberedte noget alvorligt.

Han talte flere gange med en terrordømt i fængslet på sin mobiltelefon, og det, der får sikkerhedstjenesten til at gå i sort, er, at der ikke blev fulgt op på alle disse advarsler. Det er dårlig opførsel.

In May 2016, he was again flagged to the Security Service after the police raised concerns about journeys he made to Turkey and Libya.
But in both cases the suspicions were not investigated fully and Abedi was able to continue travelling freely without restrictions.
In the months leading up to the bombing, MI5 received intelligence relating to Abedi on two separate occasions. But the information was discounted at the time as “non-terrorist criminality”.
A report by MPs on the Security and Intelligence Committee said, in retrospect, the information could be regarded as “highly relevant” to the planned attack.
Abedi met with convicted terrorist
The Security Service was also aware that Abedi was in regular contact with the convicted terrorist, Abdalraouf Abdallah, who was serving a prison sentence for helping people travel to Syria to join Isil.
In early 2017 – when he was building the bomb – Abedi visited him in prison and spoke to him regularly on an illegally held mobile phone.

I maj 2016 blev han igen indberettet til sikkerhedstjenesten, efter at politiet havde udtrykt bekymring over hans rejser til Tyrkiet og Libyen.
Men i begge tilfælde blev mistanken ikke undersøgt til bunds, og Abedi kunne fortsætte med at rejse frit uden restriktioner.
I månederne op til bombeangrebet modtog MI5 efterretninger om Abedi ved to forskellige lejligheder. Men oplysningerne blev på det tidspunkt afvist som “ikke-terroristisk kriminalitet”.
En rapport fra parlamentsmedlemmerne i Security and Intelligence Committee sagde, at oplysningerne set i bakspejlet kunne betragtes som “yderst relevante” for det planlagte angreb.
Abedi mødtes med dømt terrorist
Sikkerhedstjenesten var også klar over, at Abedi var i regelmæssig kontakt med den dømte terrorist, Abdalraouf Abdallah, som afsonede en fængselsstraf for at have hjulpet folk med at rejse til Syrien for at slutte sig til Isil.
I begyndelsen af 2017 – da han var ved at bygge bomben – besøgte Abedi ham i fængslet og talte regelmæssigt med ham på en ulovlig mobiltelefon.

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/02/25/mi5-braced-scathing-criticism-failure-prevent-manchester-arena/

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag