Nyt

Skudepisoderne i Sverige kommer som perler på en snor. Nytårsaften 2022 blev en 20-årig mand skudt og dræbt uden for McDonald’s i Vällingby – en forstad til Stockholm. Dermed rundede Sverige 63 skuddræbte i 2022. I 2021 var der “kun” 45, der blev dræbt med våben i Sverige.

I det ny år har bombningerne i lejlighedskomplekser rystet stockholmerne. Natten til mandag detonerede bomber i både det sydlige og vestlige Stockholm. I et af de bombede huse bor en gangsterrapper, der tidligere har ført kampagne med klimaaktivisten Greta Thunberg. Rapperen går under kunstnernavnet 1.Cuz og er identisk med somalieren Abas Abdikarim Bakar, der er dømt for transport af automatvåben og ammunition.

Abas Abdikarim Bakar deltager i transport af våben og ammunition. (Foto: Svensk politi via Samnytt)

Mandag klokken 03.00 fik politi og beredskab en alarm om en eksplosion i Grimsta-området, som er en del af Hässelby-Vällingby-kvarteret, der ligger vest for Stockholm. Vällingby er kendt som det mest konkrete udtryk for ABC-byerne (“Arbete, Bostad, Centrum” – arbejde, bolig, centrum), som var en del af det svenske socialdemokratis vision om Folkhemmet. Da byens centrum i 1952 blev indviet, blev den omtalt som Fremtidsbyen. I dag er Vällingby et “utsatt område”. Det man på dansk kalder en ghetto.

ANNONSE

Bombningen i Grimsta-området kommer få dage efter skyderiet i centrum af Vällingby nytårsaftensdag, hvor en bandekriminel mand i 20’erne døde og to andre blev såret. Bomben i Grimsta var placeret på adressen Nickelgränd 6. Det svenske medie Samnytt skriver, at en af Sveriges mest spillede rapartister – 1.Cuz – bor på adressen. Bombningen kan have forbindelse til et hånende indlæg fra ham i kølvandet på, at voldtægtsmanden (og gangsterrapperen) Mehdi “Dumle” Sachit blev skudt og dræbt juledag.

1.Cuz morer sig over drabet på Mehdi Sachit.

1.Cuz’s rigtige navn er Abas Abdikarim Bakar. Den 25-årige rappers forældre immigrerede til Sverige fra Somalia i begyndelsen af 1990’erne.

Udover musik, der glorificerer et bandekriminelt liv, har Abas Bakar også engageret sig i både klima- og coronavaccinekampagner sammen med Greta Thunberg. Kampagner, der er blevet båret frem af de svenske statsmedier.

1.Cuz iført elefanthue poserer med klimaaktivist Greta Thunberg. (Faksimile via Samnytt) Se også dette foto, hvor parret poserer for fotograf Mattias Edwall.

Bomben i Grimsta-området var ikke den eneste bombe i Stockholm natten til mandag 2. januar 2023. Klokken 04.30 eksploderede det i en port i Stockholm. Denne gang i et lejlighedskompleks i Bagarmossen i det sydlige Stockholm. I forbindelse med denne bombe har politiet anholdt en mand, der er mistænkt for at være involveret i forbrydelsen.

Kilder: Samnytt og Wikipedia

ANNONSE