Nyt

Under Macron er Frankrigs gæld eksploderet til at være et af de mest forgældede lande i Europa, men USA er stadig “foran” – på vej mod afgrunden.

Ifølge Insee vil Frankrigs samlede statsgæld ved udgangen af 2023 beløbe sig til 3.101 milliarder euro, hvilket svarer til 110,6 procent af BNP og gør Frankrig til et af de mest forgældede lande i EU. Til sammenligning er Danmarks statsgæld kun på 10,5 procent af BNP.ninger.

Ifølge Olivier Marleix varsler underskuddet på over 5 procent en sneboldeffekt, når de store internationale bureauer for kreditvurdering i foråret fælder en ny dom over den franske økonomi. En forringet kreditvurdering kan føre til endnu højere renteudgifter (JyllandsPosten)

Men Macron er ingen match for Biden. Den amerikanske statsgæld svarede til 124 procent af BNP i december 2023, og siden da har Biden præsenteret et statsbudget på 7.000 milliarder dollars, hvilket er 3.000 milliarder dollars mere end skatteindtægterne. Biden både trykker og låner penge, som USA ikke har råd til. Renteudgifterne er på niveau med forsvarsbudgettet.

Bekymringen for statsgælden deles nu af 57 procent af vælgerne.

5 facts about the U.S. national debt

https://jyllands-posten.dk/international/ECE16970501/er-frankrig-paa-vej-til-at-gaa-konkurs/

ANNONSE

Mest læst