Tavle

FN’s Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, der kræver en øjeblikkelig våbenhvile, og betingelsesløs løsladelse af alle gidsler. Men rådet formår ikke at gøre frigivelse af gidsler til en betingelse for en våbenhvile, og Israel opfatter det som et forræderi fra USA’s side.

USA undlod at stemme, og sikrede dermed, at resolutionen blev vedtaget. Netanyahu opfattede det som et løftebrud og kaldte hjem delegationen, der var på vej til Washington.

De øvrige 14 medlemmer af Sikkerhedsrådet stemte for udkastet til resolution. Det er første gang siden den 7. oktober, at Rådet har vedtaget en resolution om en våbenhvile i Gaza-striben.

FN tager højde for, at ramadan er i gang.

Fordi ramadan slutter den 9. april, vil opfordringen til en våbenhvile kun vare i to uger. (NTB-Reuters)

USA: Gidslerne skal løslades først

Washington advarede før afstemningen om, at resolutionen kunne skade forhandlingerne mellem USA, Egypten og Qatar for at få en ende på krigen.

Ikke desto mindre tillod USA, at resolutionen blev vedtaget, men har gjort det klart, at gidslerne skal løslades først.

– En våbenhvile kan begynde umiddelbart efter, at det første gidsel er løsladt, siger USA’s FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

Hvis Israel følger denne tankegang, betyder det, at Hamas kan opnå en våbenhvile ved kun, at frigive et gidsel, i bytte for en række arabiske fanger fra israelske fængsler.

Bindende opløsning

Forskningsprofessor Niels Nagelhus Schia ved Norges Udenrigspolitiske Institut (Nupi) siger til NTB, at Sikkerhedsrådets resolutioner er bindende. Han påpeger, at det ikke nødvendigvis fører til overholdelse af resolutionens krav.

– Ikke desto mindre er dette en klar og tydelig besked fra det internationale samfund til Israel, om at nedlægge sine våben med øjeblikkelig virkning, og der skal meget til for at Israel ikke overholder dette.

Schia nævner ikke Hamas, som gentagne gange er blevet tilbudt en våbenhvile, hvis de løslader gidslerne. Men Hamas har vist ringe vilje til at efterkomme kravet fra Israel.

Reaktioner i Israel

Israels premierminister mener, at USA, ved at afstå fra at nedlægge veto, skader Israels kamp mod Hamas, og gør det sværere at få gidslerne løsladt.

– Det giver Hamas håb om, at internationalt pres vil, sætte dem i stand til at acceptere en våbenhvile, uden løsladelse af vores bortførte gidsler, siger han.

Samtidig aflyser den israelske regering et planlagt besøg i USA.

En israelsk delegation, der skulle til USA, har aflyst besøget, siger premierminister Benjamin Netanyahu. Han siger, at besøget er aflyst “i lyset af USA’s nye holdning”.

Hamas hilser på sin side resolutionen velkommen og siger, at de er klar til forhandlinger om en fangeudveksling med Israel.

Det betyder en langvarig proces, hvor Hamas dikterer, hvilke fanger Israel skal løslade, normalt med et langt højere antal end de israelske gidsler, der løslades. På denne måde kan Hamas styrke sine tropper til yderligere kampe.

ANNONSE

Statsminister Jonas Gahr Støre er meget tilfreds.

– Det er både vigtigt og rettidigt, at FN’s Sikkerhedsråd nu har vedtaget et klart krav om en øjeblikkelig våbenhvile i Gaza, i de omkring to uger, der nu er tilbage af ramadan. Nu skal denne beslutning implementeres på stedet uden forsinkelse, siger han til NTB.

Støre beskriver situationen i Gaza som uholdbar.

– Det er værd at bemærke, hvordan Sikkerhedsrådet nu karakteriserer det, der sker i Gaza, som en katastrofal humanitær situation.

Dokument er fyldt 20 år – køb vores nye magasin!

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag