Nyt

Højesteret har enstemmigt annulleret Colorados forbud mod Trump fra afstemningen og dermed er en vigtig hindring blevet fjernet. Kendelsen kom ikke som en overraskelse. Hvis det var op til staterne at bestemme, hvem der kunne stille op til valget, ville der være kaos.

Det faktum, at afgørelsen var enstemmig, er en yderligere sejr for Trump. Det er en tilbagevisning af demokraternes fremstød for at fjerne ham fra valget, uanset hvad det koster.

Trump fører allerede Biden med seks procentpoint i nationale meningsmålinger. At selv de liberale dommere har afvist demokraternes fremstød gør sejren så meget desto mere markant.

Højesteret vil herefter tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Trump har immunitet for handlinger, han foretog som præsident. Det bliver den næste forhindring.

Dommerens afgørelse knækker benene på 30 demokratiske stater, der ville fjerne Trump fra stemmesedlen med henvisning til paragraf 3 i den 14. forfatningsændring. Den havde til formål at forhindre folk, der kæmpede for sydstaterne i borgerkrigen, i at kunne besidde offentlige embeder.

Men højesteret siger, at dette kun gælder på statsniveau, ikke på føderalt niveau. Der gælder ikke paragraf 3. Det er et stort nederlag for demokraterne og smitter af på den særlige efterforsker Jack Smiths forsøg på at få Trump dømt 6. januar.

ANNONSE

“Vi konkluderer, at stater kan diskvalificere personer, der besidder eller søger at besidde regeringsposter. Men stater har ingen magt under forfatningen til at håndhæve § 3 med hensyn til føderale embeder, især præsidentembedet,” skrev domstolen.

At lade det 14. ændringsforslag, afsnit 3, være op til hver stat at fortolke, ville være ensbetydende med at blande sig i valget på en destruktiv måde. Det ville være det samme som at annullere millioner af amerikaners stemmer, skriver højesteret.

Det “patchwork”, der sandsynligvis vil blive resultatet af statshåndhævelse, ville “afbryde den direkte forbindelse, som Framers fandt så kritisk mellem den nationale regering og befolkningen i USA” som helhed, hedder det i erklæringen.

“Forstyrrelsen ville være så meget desto mere akut – og kunne annullere millioners stemmer og ændre resultatet af valget – hvis paragraf 3 blev forsøgt håndhævet, efter at nationen har stemt,” sagde den.

 

https://www.foxnews.com/politics/supreme-court-rules-unanimously-for-trump-in-colorado-ballot-disqualification-dispute

ANNONSE

Mest læst