Kopierede/fra hoften

Alle kan hoppe af i tide.
Det, der får mig til at angribe tastaturet, er en bemærkning fra en gammel facebookven. I anledning af Googles Gemini-søgeportal anfører han, at magthaverne altid har bestemt, hvad der er sandt. Geminis historiefrisering er derfor ikke noget nyt.
Det er det heller ikke, hvis vi ser på totalitære regimer som det bolsjevikiske, nazistiske eller maoistiske. Her var der ingen anden sandhed – og det vil sige historisk sandhed – end den, som diktatorerne dekreterede.
Men ser vi på den vestlige verden, var situationen engang en anden.
Tillad mig en personlig beretning – ikke fordi min person betyder noget særligt – men fordi jeg er en af de få, der kan huske de tider, da verden var anderledes. Og om få år er der ikke flere af os.
Da jeg begyndte at læse historie på Aarhus Universitet i 1962, mødte jeg lærere, som man ofte kunne være uenig med om tolkningen af historiske begivenheder og årsagssammenhænge. Men selv ikke de mest kritiske studerende kunne tvivle på, at de historiske kendsgerninger, som professorerne fortalte om, stod til troende. Ingen mistænkte nogen for at have opdigtet tildragelser, der ikke havde fundet sted.
I mine yngre dage var jeg medforfatter og senere eneforfatter til en række lærebøger i verdenshistorie for gymnasiet. Jeg var dengang marxist, og det bærer bøgerne selvfølgelig præg af, men mig bekendt har ingen sået tvivl om de historiske data, som jeg baserede min fremstilling på. Man kunne være vildt uenig i mit udvalg af begivenheder og min tolkning af dem, men det er noget andet. I dag ville jeg have skrevet en anden verdenshistorie, men jeg ville stadig forholde mig til de historiske fakta, som jeg byggede på for snart 50 år siden.
Med den kunstige intelligens står Vesten i en radikalt anderledes situation, idet algoritme-styrerne blot ved at knipse med fingrene kan fremtylle begivenheder, der aldrig har fundet sted, og begrave, hvad der faktisk er sket.
Og hvis nogen tvivler på, at Vestens stadigt mere fanatiske og magtsyge venstrefløj vil ty til massiv historieforvanskning, er der noget alvorligt galt med dem.
ANNONSE

Mest læst