Tavle

En ting er kriminaliteten i gaderne. Men der er også lovløse forhold i fængslerne. Det er så slemt, at fængselspersonalet trækker sig væk, så hele afdelinger overlades til de indsatte. Så bliver fængslerne let baser for organiseret kriminalitet.

I nogle fængsler har indsatte i realiteten overtaget kontrollen med visse afdelinger, siger formanden for fagforeningen Sekos afdeling for fængselsansatte, Christer Hallqvist.

– Personalet trækker sig væk i stedet for at være for tæt på de indsatte, og derfor er det ikke muligt at afværge en række episoder. Det ender med en katastrofe, siger han til SVT.

Publikum kan ikke se, hvad der sker indeni fængslerne. Men de vil mærke det ude i samfundet.

Hallqvist mener, at svenske politikere må genoverveje deres beslutning om at indføre længere straffe, fordi landets fængsler nu er overfyldte.

– Vi har passeret en grænse, da afdelinger, der blev bygget til ti indsatte, nu huser 20, siger han.

Sikkerhedsdirektør Kenneth Holm i Kriminalforsorgen erkender, at pladsmangel kan føre til konflikter mellem indsatte.

Problemerne tårner sig op og dikterer løsningerne.

Svenske fængsler er overfyldte, og der er mere og mere alvorlig vold blandt de indsatte og mod personalet, ifølge Kriminalvården.

Sidste år anmeldte svenske fængsler 3.600 tilfælde af vold og trusler, mellem indsatte eller mod personale .

Dette var en stigning fra året før, hvor 3.160 sådanne tilfælde blev rapporteret, viser statistik SVT har fået adgang til.

Længere domme

Sveriges justitsminister Gunnar Strömmer fra det højre-orienterede parti Moderaterna siger, at planerne om at udvide og modernisere svenske fængsler længe er blevet udskudt og forsinket.

– Nu udfører vi alle tiltag, vi kan, for at få til en udvidelse på længere sigt,  og for på kort sigt, at give Kriminalforsorgen forudsætninger for, at kunne håndtere presset, siger han til SVT. (NTB)

ANNONSE
ANNONSE