Tavle

Regeringer bør fortælle folk, at den grønne omstilling er en kolossal omstilling, der har konsekvenser for alle økonomiske sektorer og medfører store omkostninger – det er, hvad økonom Paolo Guerrieri (77), der er professor og har været konsulent for bl.a. Europa-Kommissionen og Verdensbanken.

At dømme efter, hvad Guerrieri siger til La Repubblica, mener han ikke desto mindre, at “det grønne skifte” er klogt:

»Det er en overgang, som vil vise sig at have enorme fordele i sidste ende, men som i mellemtiden også kræver enorme omkostninger,« siger han til den italienske avis.

Guerrieri er ikke hvem som helst – oprindeligt professor i økonomi ved Sapienza Universitet i Rom og tidligere medlem af det italienske senat for det demokratiske parti (PD), og siden gæsteprofessor ved institutioner som Sciences-Po i Paris og universiteterne i San Diego og Berkeley.

Måske er det den høje alder og de formentlig lave ambitioner om mere karriere, der får den 77-årige til at opfordre myndighederne i Vesten til at tale ærligt om sagen.

ANNONSE

Men hvorfor skulle de gøre det? Risikoen ved at fortælle sandheden er, at vælgerne uundgåeligt vil sige nej til hele det “grønne skifte”. Der er fare for politisk selvmord, altså. Og det ved Guerrieri nok, som måske ønsker netop sådan et udfald.

I Tyskland undlader trafiklys-regeringen at forklare fordele og ulemper ved omstillingen, skriver La Repubblica. Skulle du have set.

En anonym kilde i Bruxelles siger til Roma-avisen: “Med de samme tilskud må landmændene acceptere en komprimering af landbrugsaktiviteter, højere omkostninger og mindre omsætning.” Det er ikke en nem besked at sælge.

Vi andre forstår, at denne skæbne venter alle, der er ramt af “det grønne skifte”, og det sker uden selv at tilhøre den økonomiske eller politiske elite, som der ikke længere er skotter imellem.

Men måske er der grund til at håbe, at der brænder et blåt lys for al galskaben. EU’s klimapolitik hænger i en tynd tråd, skriver en svensk klimaaktivist.

Blod, sved og tårer virker ikke som et godt alternativ med CO2 i stedet for Hitler-Tyskland.

 

Køb “Uncertain Science” af Steven E. Koonin som paperback her< / a> og som e-bog her!

 

ANNONSE