Nyt

Gain-of-function (GoF) forskning fortsætter i de kinesiske laboratorier, og den 4. januar blev der udgivet en forskningsrapport Dødelig infektion af humane ACE2-transgene mus forårsaget af SARS-CoV-2-relateret Pangolin Coronavirus GX_P2V(short_3UTR) som beskriver en nyudviklet variant af SARS-CoV2, også kaldet coronavirus, der vil sige den samme virus, der gav anledning til covid-19-pandemien.

Rapporten viser, at den nye variant, der har fået navnet GX_P2V, både er ekstremt smitsom, har 100 % dødelighed hos forsøgsdyr – og kan smitte til mennesker. Resuméet lyder i oversættelse:

“SARS-CoV-2-relateret pangolin-coronavirus GX_P2V(short_3UTR) kan forårsage 100 % dødelighed i humane ACE2-transgene mus, hvilket potentielt kan tilskrives hjerneinfektion i et sent stadium. Dette fremhæver en spredningsrisiko for GX_P2V til mennesker og giver en unik model til at forstå de patogene mekanismer af SARS-CoV-2-relaterede vira.”

Forskerne forklarer, at de har taget en corona-relateret virus, der forekommer naturligt i dyrearten myresluger (pangolin) og dyrket virussen i laboratoriet siden 2017, altså før pandemien. Ved at dyrke virussen i forskellige cellekulturer er der fremstillet en ny variant, som har dræbt alle forsøgsdyr udsat for virussen, ved at forårsage en dødelig infektion i hjernen.

ANNONSE

Men forskerne udtrykker stor bekymring: Forsøgsdyrene har bestået af såkaldt transgene, humaniserede mus, det vil sige mus, der bærer det humane receptorgen ACE2, som coronavirussen binder sig til. Risikoen for spredning til mennesker anses derfor for høj.

“Så vidt vi ved, er dette den første rapport, der viser, at en SARS-CoV-2-relateret pangolin-coronavirus kan forårsage 100 % dødelighed i hACE2-mus, hvilket tyder på en risiko for GX_P2V-overførsel til mennesker,” skriver forskerne i deres rapport .

Inkubationstiden anses for at være relativt lang. Forsøgsdyrene viste først symptomer efter fem dage, hvor dyrenes pels og bevægelsesmønstre var påvirket, mens øjnene blev hvide. Alle dyrene døde derefter syv eller otte dage efter at være blevet inficeret med virussen. Forskerne bemærker, at smittespredningen var størst tre til seks dage efter, at dyrene blev smittet, hvilket betyder, at dyrene var mest smitsomme, før de selv viste symptomer.

Da forsøgsdyrene blev dissekeret, blev der fundet store mængder virus i dyrenes hjerner, lunger og luftveje. Det tyder på, at virussen er luftbåren og derfor smitter på samme måde som den coronavirus, der har forårsaget pandemien de seneste år. Forskerne kan derfor have dyrket en virus, der smitter lige så let som covid-19, men som har en markant højere dødelighed.

Dr. John Campbell har henledt opmærksomheden på den kinesiske rapport og gennemgår forskningsresultaterne på sin YouTube-kanal. Indledningsvis udtaler Campbell, at det er en dødelig infektion, der rammer mus, der bærer humane receptorgener, hvilket han stiller stærkt spørgsmålstegn ved ud fra et etisk perspektiv.

– Hvor etisk er det at injicere menneskelige gener i mus? Det er et åbent spørgsmål. Musene er stadig mus, men de producerer humane proteiner og humane receptorer, siger Campbell.

– Forskerne siger, at de er bekymrede for, at virussen overføres til mennesker, men de skabte virussen i laboratoriet til at begynde med, ikke? Vi taler om en virus, der dræber alle. En virus, der er trængt ind i hjernen og dræbt ved at forårsage en viral hjernesygdom. Det gør mig meget, meget utilpas.

Dr. Campbell mener, at den eneste grund til, at denne type forskning eksisterer, er at producere biologiske våben. Da forsøgsdyrene bar det humane gen ACE2, anser han risikoen for, at virussen også dræber mennesker, der bliver smittet, for meget høj, og han er klar i sin mening:

– Dette er totalt vanvid, og efter min mening burde det have været forbudt i går.

Gain-of-function (GOF) har til formål at ændre allerede patogene mikroorganismer for at øge deres overførbarhed og virulens, eller at få organismen til at inficere nye arter. Det handler derfor om at gøre allerede farlige vira og bakterier endnu farligere. GoF bruges til at producere biologiske kampmidler. Risikoen med GoF vurderes som meget høj, hvilket blandt andet førte til, at USA i årene 2014-2017 indførte et moratorium for GoF på eget territorium, men forskningen fortsatte i laboratorier placeret i blandt andet Ukraine og Kina. Tilhængere af GoF siger, at forskningen er nødvendig for at forstå farlige patogener og finde kure, mens kritikere siger, at farerne opvejer fordelene. Lækkede patogener fra GoF på SARS-CoV2 ved Wuhan-laboratoriet menes at have forårsaget pandemien i 2019.

 

Køb billetter til læsermødet med Mikael Jalving stærk>!

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag