Nyt

Statistikken er brutal: Tre drenge i alderen 13-14 år blev fundet myrdet i skovområder, likvideret som led i bandekrige. Et rekordstort antal 15-årige blev stillet for retten. Konklusionen er ubehagelig: Børnesoldater er ikke længere noget, man læser om i Afrika. Den er ankommet til Sverige.




Sverige er ekstremt, og i en klasse for sig i Vesteuropa.

To 14-årige filmer sig selv, mens de skyder gennem en lejlighedsdør med automatiske våben. På den anden side af døren bor en familie med små børn.

To 15-årige med automatvåben sendes til en svensk forstad med ordre om at dræbe enhver, der ligner en kriminel.

En 15-årig skyder en dreng på samme alder i hovedet på en sushi restaurant.

Disse sager er tre eksempler taget fra det sydlige Stockholm en uge i januar.

Ti måneder senere sad omkring 50 børn mellem 15 og 17 år varetægtsfængslet alene i den svenske hovedstad.

50 børn mellem 15 og 17 år i fængsel er en falliterklæring for de svenske myndigheder.

Udviklingen er gået så langt, at det er svært at stoppe. Det vil kræve smertefulde tiltag, som vil koste den politiske klasse. Det er nemmere at sige de rigtige ord og lade det glide.

Men på blot et år er “børnesoldaterne” eksploderet: 22 15-årige dræbte eller var en del af drabsforsøg mellem januar og september. Tidligere år var tallene ni og fem.

Mellem januar og august blev der rejst 84 anklager mod teenagere mellem 15 og 17, ifølge SVT. Til sammenligning var tallet 53 i hele 2022 og kun otte for ti år siden.

I samme periode var der omkring 30 sager, hvor den sigtede var 14 år eller yngre og dermed under den kriminelle lavalder. Der var 23 sådanne sager i hele 2022.

Statsadvokaten i det sydlige Sverige, Karin Hammer, ser en foruroligende tendens. Det er de voksne, der gir børnene ordre om at dræbe. Man ser det samme mønster i lande som Colombia, hvor drenge kaldet sicarios dræber for små penge.

ANNONSE

Hammar påpeger, at ældre kriminelle i Sverige nu har vedtaget systemer til at udnytte børn som soldater.

– De drenge, der tidligere arbejdede som løbedrenge, bliver nu brugt som mordere. De kommer fra hele Sverige og er ofte rejst til en anden del af landet for at slå ihjel mod betaling, siger hun.

– I de sager, jeg har behandlet, har jeg også set, at der har været en vilje fra disse børns side til at deltage i disse aktioner, tilføjer hun.

At nogle børn er tiltrukket af at likvidere er det mest skræmmende.

Foreningen Bris, der arbejder for børns rettigheder, har fået opkald fra børn helt ned til 11 år, som gerne vil ud af kriminalitet, men de tør ikke bryde med miljøet.

– Børn beskriver en akut situation med enorm frygt, hvor de gerne vil ud af bandekriminalitet, men ved, at de bliver dræbt, hvis de gør det, sagde Bris’ generalsekretær Magnus Jägerskog i et interview med TT i oktober. (NTB)

En rigtig retsstat ville skabe beskyttelsesprogrammer for sådanne børn for at få dem væk fra gaden. Der findes erfaring fra hvordan man bryder den onde cirkel, men spørgsmålet er om politikerne har viljen der kræves.

 

Køb “Et vaklende Europa” af Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag