Nyt

Lithium er et af de vigtigste råvarer, der findes i “det grønne skifte”.

Det er ikke uden grund, at de kaldes lithium-batterier.

Prisen røg i vejret i sommeren 2021, efter at der begyndte at opstå bekymring for, at udbuddet ville være meget lavere, end verdens batteriproducenter havde brug for, skriver Nettavisen.

På få måneder steg prisen fra under 100.000 CNY (kinesisk Yuan) per ton, til tæt på 500.000 – inden den endte i november 2022 med en pris på over 600.000.

Men så tog inflationen fat. Efterspørgslen efter elbiler begyndte at falde på verdensmarkedet. Den priskrig, som Tesla startede i begyndelsen af ​​året, har ikke fået efterspørgslen op. Store bilproducenter har reduceret deres elbilinvestering markant.

I skrivende stund er prisen på lithium tilbage et godt stykke under CNY 100.000 og forventes at falde til CNY 80.000 næste år. Dette er langt under produktionsomkostningerne for mange producenter.

ANNONSE

Australien er en af ​​de helt store eksportører af lithium. Ifølge australske ABC News en af ​​landets store producenter overvejer at lukke en del af sin produktion. Core Lithiums aktiekurs er faldet omtrent lige så meget som prisen på lithium.

– Selvom der på kort sigt er en fordel for grønne industrier, der bruger lithium, vil priskollapset på længere sigt være skadeligt. Frygt for endnu et prisfald, høje kapitalomkostninger og en produktion, der ikke er påvirket af, at priserne falder til bunden, kan sætte øget lithiumproduktion i bero i mange år, siger Forbes-kommentator Ariel Cohen.

 

 

ANNONSE