Kunstbilde

Alle fotografier: Jonas Haugsvold.

Hvis du er i Budapest bør du absolutt vurdere et besøk på den gamle jødiske gravplassen ved Salgótarjáni utcai nr. 8 (Salgotarjani-gaten). Den ble innviet i 1874, og er nå den største gjenværende på Buda-siden. På nettet kan vi finne et par knappe artikler om gravplassen på språk mange kan lese, engelsk og fransk.

Som vi kan se her, går det jødiske nærvær i dagens Ungarn tilbake til romersk tid, og følgelig var det jøder der før magyarene kom med Attila en gang på 800-tallet.

Som vi kan se av bildene, virker det som om vedlikehold i stor grad mangler. Svært mange av Ungarns jøder ble ofre for Ha-Schoah, blant annet i de store forfølgelsene administrert av Adolf Eichmann i 1944. Da ble 437 000 jøder sendt til Auschwitz, der de fleste ble drept ved ankomst. Det er anslått at i alt 565 000 ungarske jøder ble myrdet i løpet av Ha-Schoah. De som skulle ha vedlikeholdt gravplassene fantes ikke lenger.

ANNONSE

ANNONSE

Læs også

Læs også