Kommentar

Hver eneste dag hører vi fra forskellige humanitære organisationer, at den humanitære situation i Gaza er katastrofal, og at der nu kun er brændstof, vand eller medicin til et døgn, før den berømte ene dieselgenerator i Gaza standser, lyset går ud og de syge ikke kan behandles pga. manglende lægemidler.

Man skal huske, at disse organisationer har en interesse i at overdrive og dramatisere situationen – for nu at udtrykke det pænt. Faktisk lyver de ofte, og det må de jo selv vide, for de har egne repræsentanter på stedet. Man skal også huske, at der ikke findes uafhængige medier i Gaza, som kunne kontrollere de mange overdrivelser og løgne. Hamas kontrollerer nemlig benhårdt, hvad der offentliggøres, og det er livsfarligt at sætte spørgsmålstegn ved Hamas´ censurerede billede.

Det israelske forsvar har en særlig enhed, der professionelt beskæftiger sig med den humanitære situation i Gaza. Enheden får løbende oplysninger fra internationale organisationer, der er repræsenteret i Gaza, og bygger desuden på viden, som er alment tilgængelig. Her kommer nogle oplysninger, som giver et andet og mere realistisk billede af forholdene end det, de humanitære organisationer leverer:

ANNONSE

Der er ingen mangel på fødevarer i Gaza, men tilstrækkelige beholdninger til flere ugers behov. Hvad drikkevand angår, er Gaza for 90 pct.´s vedkommende selvforsynende. Kun 10 pct. kommer fra Israel gennem tre vandforsyningsrør. Israel har for nylig åbnet yderligere to forsyningslinier.

Hamas har fuld kontrol over fordelingen af medicin og hospitalsudstyr og bestemmer, hvor meget hospitalerne skal have og hvornår. (Hamas har sikkert selv brug for disse ting nu, hvor de dagligt lider svære tab sfa. de målrettede israelske angreb på terrororganisationens talrige militære anlæg)

Hamas´ mange raketangreb mod Israel, som fortsætter, har ødelagt adskillige ellinier, der fra Israel leverede strøm til Gaza – i øvrigt af et større omfang end den generator, medierne hele tiden taler om.

Alle hospitaler i Gaza har deres egne solcelledrevne elektriske systemer som supplement til dieselgeneratorer. Andre generatorer, som er fordelt over Gazas territorium, kontrolleres af Hamas, som også opbevarer store mængder dieselolie i de underjordiske tunneller. Der er forløbet tre uger, siden hospitalsadministrationerne i Gaza erklærede, at man kun havde dieselolie til de næste 24 timer. Men hospitalerne fungerer fortsat, fordi Hamas forsyner dem med brændstof.

Hamas er interesseret i, at hospitalerne fungerer, fordi Hamas har deres militære hovedkvarterer under hospitalerne, som de derved har gjort til en del af den militære infrastruktur.

 

ANNONSE